Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
51v

Sverige i framkant med villkor för damspelare - men 90 procent kan sluta tidigt

Foto: Bildbyrån

Anställningssituationen för professionella damspelare i Sverige är betydligt bättre jämfört med resten av världen. Men 90 procent av spelarna kan sluta sin karriär tidigt, visar FIFPro:s undersökning.

Fotbollskanalen skrev i helgen om den internationella spelarföreningen  FIFPro:s stora rapport om professionella damspelares anställningssituation världen över. Några av punkterna som lyftes i rapporten är inga kontrakt, låg eller ingen lön alls och mängder av spelare som slutar i tidig ålder.

- Med de här siffrorna så kan man inte gömma sig längre. Det är så här det ser ut och det är inte okej, sa Caroline Jönsson, ordförande i FIFPros damfotbollskommitté, till Fotbollskanalen.

Fotbollskanalen har nu tagit del av undersökningens siffror för spelare i Sverige. De visar att anställningssituationen är betydligt bättre jämfört med undersökningen i stort, men det saknas inte problemområden.

202 spelare i damallsvenskan har svarat på undersökningen och av dem är 46 procent mellan 18 och 23 år gamla. Den siffran i den stora rapporten var 69 procent.

Snittlönen för en professionell damfotbollsspelare är 600 dollar - drygt 5000 kronor - i månaden, enligt FIFPro:s rapport. I damallsvenskan har 35 procent av spelarna svarat att de tjänar mellan 0 och 5000 kronor i månaden. 17 procent har svarat att man tjänar mellan 600 och 1000 dollar (cirka 5000 - 8500 kronor). 36 procent mellan 1000 och 2000 dollar, 10 procent mellan 2000 och 4000 dollar och 1 procent har en lön på över 4000 dollar, drygt 33 500 kronor, i månaden.

Av spelarna i undersökningen är det 37 procent som har svarar att klubben inte täcker deras fotbollskostnader.

I den stora rapporten så svarade 90 procent av spelarna att de kan sluta sin karriär tidigt - den siffran är precis lika hög i Sverige.

- Många spelare slutar för tidigt. Vilket innebär att de kanske aldrig når sin peak. Och det gör ju mycket både för kvalitén på damfotbollen men det tar också lång tid att ta fram en riktigt duktig fotbollsspelare. Tappar man då de sista fem, sex, sju, tio åren, då man egentligen ska göra sina bästa år, då tappar man ju också kvalité, sa Caroline Jönsson till Fotbollskanalen i helgen.

- Det är det som vi vill fokusera väldigt mycket på för att också kunna sitta med de andra intressenterna inom fotbollen, framförallt Uefa, Fifa, ECA och de andra stora aktörerna, för att se vad vi kan göra gemensamt. Att titta på de här siffrorna och göra någonting åt det.

Anledningarna för att sluta tidigt kan vara flera. Främst är det för att starta en familj, vilket nästan 67 procent av spelarna i damallsvenskan angett i undersökningen. Nästan 44 procent anger finansiella skäl.

Publicerad 2017-12-20 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons