Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Sverige kan bli världsmästare - seger mot Nordkorea räcker

Sverige är på väg att bli världsmästare i fotboll.

En seger mot Nordkorea räcker för att bärga titeln.

Nu finns det nog många läsare som inte riktigt hänger med, och det är fullt naturligt i så fall. Det världsmästerskap som Erik Hamréns landslag står i begrepp att vinna är nämligen inte av officiell karaktär, och följaktligen tämligen okänt.

Men faktum är att turneringen har många år på nacken, faktiskt 58 fler än Fifa:s mer konventionella VM som spelas var fjärde år.

Det inofficiella världsmästerskapet fungerar som klassiska titelmatcher i boxning. Den som besegrar den regerande mästaren i en landskamp blir herre på täppan och behåller sedan titeln fram till sin nästa förlust. För stunden är Nordkorea världsmästare, efter att ha vunnit med 1-0 mot Japan i november 2011. Sedan dess har landet lyckats freda förstaplatsen i tolv raka matcher mot erkänt tuffa motståndare som Kuwait, Filippinerna och Guam.

Innan Japan förlorade titeln för drygt ett år sedan titeln vann de mot den dåvarande inofficiella världsmästaren Argentina i augusti 2010. Före det var Spanien mästare och dessförinnan Holland. En intressant detalj är att den "riktiga" VM-finalen i Johannesburg 2010 även innebar ett regimskifte på inofficiell nivå. När Spanien vann knep de båda titlarna.

Och så där kan man hålla på att räkna, ända bak till 1872 då den första A-landskampen spelades mellan Skottland och England. Mötet slutade 0-0 men i returen vann England med 4-2 och kröntes alltså till världsmästare.

Sedan finns ett rankningssystem också. Den som vinner en titelmatch, antingen som mästare eller utmanare, belönas med en poäng. Sverige ligger ganska bra till med sin niondeplats totalt sett. Däremot har det gått drygt fyra år sedan – då Blågult förlorade titeln mot Holland – sedan Sverige kunde stoltsera med att vara världsmästare.

HÄR FINNS MER INFORMATION OM UWFC, DET INOFFICIELLA VÄRLDSMÄSTERSKAPET I FOTBOLL!

Publicerad 2013-01-14 kl 14:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons