Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Sverige kan skifta spelsystem - utan problem

Foto: Scanpix

4-3-3 eller 4-4-2? Svenska landslaget kan skifta system utan problem, menar förbundskaptenen Erik Hamrén.
- Senast jag kände att jag kunde göra så här var i Ålborg sista året, säger Hamrén.

Tidigare har Sverige spelat ett sorts 4-3-3-system. Men till den här samlingen och matcherna mot Moldavien och Iran har blågult kört på 4-4-2. På onsdagens presskonferens berättade förbundskaptenen Erik Hamrén om anledningen till det och hur han känt att det har fungerat.

- Grunden när jag funderade inför matchen Moldavien var: "Hur spelar dem?". Det är inte så många som spelar med fembackslinje, så vi funderar på hur vi skulle öppna upp dem. Ju mer jag tänkte på det desto mer kände jag att det behövdes två forwards, så att vi kunde komma runt och slå inlägg med två starka anfallare där inne, säger Hamrén.

"Spelarna köpte det"
- Isaac har visat bra form i Frankrike och han är tung. Då slipper Zlatan ta det tyngsta och han kan droppa av och ta andrabollar och så. Spelarna köpte det fullt ut. Sen ville jag testa en gång till mot Iran med tanke på att det var ett betydligt vassare motståndare. Vi förde spelet mot Moldavien, vilket vi förväntade oss. Det var en annan typ av match mot Iran, även om vi vann bollinnehavet i går också. Men det var betydligt tuffare motstånd, så jag vill se om vi skulle klara av det. Jag fick ett positivt svar. Det är jätteskoj.

Nu kan det komma att bli mer 4-4-2 framöver.

- Oh ja. Även om vi spelar 4-2-3-1/4-3-3, eller 4-4-2, så har vi samma spelidé. Vi vet hur vi vill spela, komma till målchanser och försvara oss. Det blir lite annorlunda för spelarna, men det är detaljer. Det var skoj att det gick så bra. Senast jag kände att jag kunde göra så här var i Ålborg sista året (2008). Då kunde vi växla system, dels efter vad vi har för tillgång till spelare och dels vilket motstånd vi möter. I Ålborg hade vi tre sätt att välja mellan och vi kunde ändra under matcher. Nu börjar vi komma till det här också. Jag fick ett positivt svar på den här samlingen.

Hur ser du på faran me datt bara spela två centrala mittfältare, då mittbackarna inte blir lika skyddade?

- Det finns för och nackdelar med allt. Vi blir sårbara om vi inte är jättedisciplinerade. Vi måste ligga rätt i positionerna i anfall, annars blir vi väldigt sårbara. Det var vid några tillfällen det hände mot Iran, vid målet och något till som kunde ha blivit farligt. Det får man leva med. Lyckas man offensivt, som i går, får man en fördel. Lyckas man inte offensivt blir det en nackdel.

Publicerad 2015-04-01 kl 11:11
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons