Sverige (dam)

Sverige var i gungning i första halvlek.
Trots det lyckades Blågult hålla ihop och slå ut Japan i kvartsfinalen.
- De hade mycket boll men skapade inte så mycket, säger Kosovare Asllani till Discovery+.

I den sista gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland snurrade förbundskapten Peter Gerhardsson om rejält i laget och lät flera reserver få chansen. Men när elvorna kom inför kvarten mot Japan bjöds vi inte på några större överraskningar. Magdalena Eriksson klev ut som vänsterback - medan Nathalie Björn tog plats centralt. Det betydde att Chelsea-vänsterbacken Jonna Andersson inledde på bänken.

Bara en dryg minut in i matchen fick Sofia Jakobsson ett jätteläge att ge Sverige ledningen. En lång boll in bakom Japans backlinje friställde Bayern München-anfallaren, men avslutet gick en bra bit utanför.

Dock skulle ledningsmålet komma strax därpå. Ett fint inlägg från Fridolina Rolfö hittade Magdalena Eriksson som nickade in 1-0.

Sverige fortsatte att trycka på och skapa lägen. Trots det kom kallduschen i den 23:e minuten när anfallaren Mina Tanaka kunde bredsida in kvitteringen.

Och samma Tanaka blev nedgjord av Amanda Ilestedt i straffområdet efter en halvtimme. Straff Japan... Eller? Efter en stund bestämde sig domaren för att gå ut och använda VAR. Där syntes det att kontakten var knapp - och straffen togs bort.

1-1 stod sig halvleken ut.

Fem minuter in i andra skulle Sverige återta ledningen. Blackstenius fick bollen i djupled och tryckte in 2-1 med vänstern.

I den 65:e minuten tog Asllani avslut på halvvolley. Bollen tog tydligt på en japansk hand, och efter VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten. Fram klev Asllani själv och tryckte in 3-1.

Samtidigt stod det med kvarten kvar klart att vinnaren ställs mot Australien - som slog Storbritannien efter förlängning.

Japan försökte trycka på - men skapade inga riktigt heta chanser. Blågult höll undan, och säkrade semifinalplatsen.

- Det är en match som är lite trevande åt båda hållen. De har stundtals väldigt mycket boll, men vi accepterade det. Vi försökte sätta pressen lite högre upp, för det är då jag tycker vi vann mer boll. Så vi ändrade lite i presspelet och vann lite mer boll. Sedan utnyttjade vi våra chanser återigen. Så jag tycker att att det var en stabil insats. De hade mycket boll men skapade inte så mycket, säger Asllani till Discovery+.

Startelvor

Sverige: Lindahl - Glas, Ilestedt, Björn, Eriksson - Angeldahl, Seger, Asllani - Jakobsson, Blackstenius, Rolfö.

Japan: Yamashita - Shimizu, Kumagai, Minami, Miyagawa - Hasegawa, Miura, Nakajima, Sugita - Iwabuchi, Tanaka.