Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sverige till VM - trots slavliknande arbetsvillkor och antigaylag

Sverige

Svenska fotbollförbundet upprörs av rapporterna om slavarbete i Qatar. Samtidigt reser U17-landslaget till Dubai, där homosexualitet är förbjudet.

- Vår närvaro kan kasta ljus över problematiken, säger Karl-Erik Nilsson.

Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson och Erik Hamrén.

Under den gångna veckan publicerade engelska the Guardian smått sensationella nyheter om villkoren för gästarbetare inför VM 2020 i Qatar. Så många som 44 människor ska ha mist livet till följd av inhumana arbetstider, ett minimum av vila samt bristande tillgång till mat och vatten. Tidningen skriver även att många personer hamnat i ett närmast liveget beroendeförhållande till sina arbetsgivare, vilket bland annat yttrat sig i att de anställda varit oavlönade och blivit fråntagna sina identitetshandlingar.

Något som gör svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson upprörd.

- Om detta stämmer är det väldigt upprörande, man baxnar. Det här ligger väldigt långt ifrån våra svenska normer och hur vi vill att saker och ting ska gå till, säger Nilsson till fotbollskanalen.se.

Annons

Samtidigt betonar han att kritik kring mänskliga rättigheter dykt upp tidigare, inte minst inför VM 2010 i Sydafrika och EM två år senare. I det sistnämnda fallet handlade det bland annat om den före detta premiärministern Julia Tymosjenko som fängslats utan rättegång. Då som nu anser han att Fifa och Uefa måste förbli fotbollens samordnande språkrör gentemot lokala myndigheter.

- Jag är övertygad om att Fifa, när de får del av det som berättats om Qatar, kommer att ta upp alltsammans till en diskussion med arrangören, säger Nilsson.

Varför bojkottar inte Sverige ett mästerskap där synen på mänskliga rättigheter går stick i stäv med vår egen?

- Det har inte varit aktuellt hittills och vi får komma ihåg att det är nio år kvar till VM i Qatar. Jag tycker även att vi ska påminna oss om fotbollens viktiga roll i det här sammanhanget. Vår närvaro kan faktiskt medföra att man kastar ljus över den här typen av problematik. Jag är inte säker på att arbetsvillkoren hade debatterats inför 2010, eller att det inrikespolitiska läget i Ukraina lyfts fram så flitigt, om det inte varit för fotbollen. Som jag ser det är vår uppgift att vara medvetna om situationen i de miljöer vi verkar. Men det är inte vårt ansvar att hantera problemen, det måste de ansvariga göra.

Annons

Sverige spelar VM i Qatar om landslaget lyckas kvala sig dit?

- Vi deltar om vi kvalificerar oss, ja. Men det är långt dit och många mästerskap att tänka på först.

En av dessa turneringar inleds redan om en månad i Dubai, ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten. Där, precis som i Qatar, är lagstiftningen på många områden kontroversiell. Det kom svenska Utrikesdepartementet fram till i sin årliga sammanfattning av mänskliga rättigheter från 2011.

I rapporten konstateras bland annat att det finns en omfattande kritik när det gäller hur lågavlönade gästarbetare behandlas, och landet har inte heller skrivit på konventionen mot tortyr. Det finns inga politiska partier eller fackföreningar i Dubai och den som vill genomföra en demonstration måste ansöka om tillstånd hos regeringen. Något man inte kan utverka om man har ett kritiskt budskap mot regimen. Organisationen reportrar utan gränser uppger även att pressfriheten minskat de senaste åren.

Annons

- För oss är det samma situation som med Qatar. Vi deltar och det faktum att vi gör det kan bidra till att dessa frågor uppmärksammas. Men vi har ingen annan uppfattning än att vi ska delta fullt ut i de tävlingar vi kvalificerar oss för. Vi kommer inte att avstå. Sedan ska vi naturligtvis ta chansen och lyfta de eventuella problem som finns, säger Karl-Erik Nilsson.

Det är förbjudet med homosexualitet i Förenade Arabemiraten, och abort är bara tillåtet av medicinska skäl. Hur ser ni på de här sakerna?

- Som varenda svensk tycker ju vi att det är felaktigt. Det är ju inte på något sätt acceptabelt. Men vi är där för att utöva vår idrott. Sedan gör detta att medierna och många andra riktar intresse mot de här frågorna. Det kan möjligen underlätta för en förändring på sikt för folket som bor i de här miljöerna. Om vi inte spelat VM om en månad, ja då kanske de här frågorna inte hade belysts överhuvudtaget.

Annons

Hur ser du på om det eventuellt finns någon spelare som är homosexuell, eller om någon av ledarna är det, kring U17-landslaget?

- Ja, det måste ju den eller de svara på i så fall. Jag kan bara svara utifrån mitt och förbundets generella perspektiv.

Vad kan SvFF göra för att markera mot orättvisor i de här bitarna?

- Överhuvudtaget kan man informera spelare och ledare om de miljöer man befinner sig i, och därigenom upplysa om de samhällsstrukturer som finns. I våra roller som ledare kan vi påtala de här sakerna och vi kan även besöka exempelvis svenska beskickningar för att bilda oss en egen uppfattning om det rådande läget.

Publicerad 2013-09-27 kl 19:07

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto