Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Sverige vann - och fick två oväntade hjältar: "Som helhet ingen bra match"

2-1 (1-0) mot Moldavien och tre nödvändiga poäng. Resultatmässigt okej. Spelet? Erik Hamrén har en del att jobba med.

- Vi tar med oss tre poäng. Det var det viktiga, sade förbundskapten Erik Hamrén till TV4 efter matchen.

Förbundskaptenen ville se kvicka fötter, högt bolltempo och offensiva kombinationer direkt från avspark i EM-kvalet. Han blev inte besviken.

Chockstarten i korthet: Kim Källström sköt över, Zlatan Ibrahimovic högerskott styrdes till hörna och cykelsparken landade i nätet över målet. Allt inom fem minuter.

I huvudrollen i samtliga anfall: vänstermittfältaren Emir Bajrami, tillbaka efter fotledsskadan och till synes i det slag som tog honom till landslaget förra året. Bajrami gjorde lite som han ville med högerbacken, IFK Norrköpings Petru Racu.

Överlägsenheten var total. Överallt. Utom på den digitala resultattavlan. Där stod det fortfarande 0-0. Resten? I alldeles för långa perioder det som på ren svenska kallas skitmatch.

Först när Moldavien repat mod, irriterat med några farliga frisparkar och det var lite si och så med flödet och rytmen i det svenska spelet, kom det roliga, signerat Mikael Lustig.

En oväntad målskytt vid ett oväntat tillfälle i matchen. Högerbacken fullföljde sin rusch längs kanten, serverades i djupled av Källström och oavsett vilken tanke 24-åringen än hade när han skickade in bollen från kortlinjen efter en halvtimma så nog blev det rätt, alltid. En lätt touch på en försvarares utsträckta ben och bollen smet in mellan Stanislav Namasco och främre stolpen. Lustigs första landslagsmål i 14:e landskampen.

Tio minuter senare och Ibrahimovic kunde ha punkterat matchen. Fälld av Racu (som även var på bollen), reste han sig, tog bollen men sköt inte den tveksamt dömda straffen bättre än att Namasco hann gå åt rätt håll.

Kanske var det kylan, kanske var det alla ommöbleringar på grund av skador och avstängningar, kanske gick det för lätt i början, kanske är landslaget i slutet av mars 2011 inte bättre... oavsett vilket, det tog 20 minuter att få upp något som kunde kallas för tempo efter pausen.

- Som helhet gör vi ingen bra match. I stället för att säga yes när vi gör 1-0 blir vi tveksamma. Det kanske har att göra med lite erfarenhet på vissa spelare, säger Erik Hamrén.

Rasmus Elms (för bleke Pontus Wernbloom) och Martin Olssons (för Bajrami, som kroknade rejält) inhopp gav energi och bidrog med idéer.

Det tog sig i slutet. Med åtta minuter kvar kom Sebastian Larsson igenom och rullade in 2-0 och det var bud på fler mål. På tilläggstid gjorde Alexandru Suvorov 2-1.

Starten på årets kvalkampanj födde annars fler frågetecken än den gav svar, den sådde fler tvivel än den gav klarhet, men den viktigaste uppgiften gick fotbollslandslaget i alla fall i land med: att ta tre nödvändiga poäng. Nästa EM-kval är först om drygt två månader, i början av juni väntar Moldavien på nytt, då i Chisinau och Finland på Råsunda några dagar senare.

Publicerad 2011-03-30 kl 01:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons