POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)
10v

Sverige vill ha ökad säkerhet kring mötet i Rumänien: "Vi vill ha ordentlig hjälp"

Foto: Bildbyrån

LARNACA. Sverige har begärt rejält ökad säkerhet inför EM-kvalet i Rumänien – och vill se mer skydd kring allt från hotellet ner till avbytarbänken.
Dessutom har landslaget fler säkerhetspersoner med sig.
- Det finns en historia om att det varit stökigt i Rumänien som inte går att bortse ifrån, säger Janne Gustavsson, ansvarig för landslagets säkerhet till Fotbollskanalen.

Under torsdagen flyger Sverige från Cypern till Rumänien för den avgörande EM-kvalmatchen i Bukarest. Inför landslagets ankomst har de säkerhetsansvariga gjort ett noggrannt arbete så att landslaget kan känna sig tryggt inför, under och efter EM-kvalmatchen.

Förhoppningen är att den begärda och utökade säkerheten finns på plats direkt.

- Vi har förberett oss särskilt för den här matchen, varje match är unik, vissa länder är annorlunda och sedan beror det på hur viktig matchen är. Det är en speciell match och vi har i god tid haft kontakt med deras förbund och Uefa och ställt vissa önskemål om hur vi vill ha det. De har tagit vi tagit fram gemensamt för laget; vi vill ha extra säkerhet kring hotellet och på arenan och kring våran bänk. Det finns en historia om att det varit stökigt i Rumänien som inte går att bortse ifrån, säger Janne Gustavsson.

- Vi har tagit i och varit tydliga med att vi vill ha ordentlig hjälp. Sedan utgår vi från att vi får det, och att det kommer att vara mycket säkerhet, säger Janne Gustavsson.

Får man inget besked?
- De har tagit emot det och jag tror att de kommer att tillgodose det.

Rumänien har tidigare dömts att spela utan publik på grund av rasism från läktarna, men även annat. Så sent som i samband med EM-kvalen mot Malta och Spanien så påpekade Uefa i domen mot Rumänien där man även fick böter att åskådare kastade sten, sköt fyrverkerier och stormade planen. Nu väntar Sverige i en match som troligen är direkt avgörande för ländernas EM-chanser.

- Vi vill jobba förebyggande så att det inte kommer in några på hotellet eller vid i och urlastning av bussen, så att det är väl tilltaget. Utmaningen är då att rumänerna förstår hur vi vill ha det. Vi har varit tydliga med vad vi önskar, säger Janne Gustavsson.

Hur förberedda är ni exempelvis på stenkastning på bussen?
- Vi som jobbar med de här frågorna har tänkt på en rad olika scenarier och förberett oss för olika scenarier. Då har vi tänkt på hur vi ska agera, men delger inte alla det. Det räcker att spelare och ledare vet att vi har en plan.

Den tidigare polisen Janne Gustavsson har på Cypern haft en dragning för spelarna:
- Vi gick igenom med dem att vi har varit tydliga med att vi vill ha mer vakter och poliser vid transporter, på hotellet och på arenan för det är viktigt för oss. Det har jag talat om för spelarna. Både ledare och spelare ska vet hur vi ska agera om något sker.

Redan är svenska fotbollsförbundets säkerhetschef Martin Fredman på plats i Bukarest och han har varit på plats tidigare för att skapa sig en ordentlig koll. Nu räknar man att allt finns på plats när landslaget anländer under torsdagen. Dessutom har Janne Gustavsson fått förstärkning.

- Jag är inte ensam denna gång. Vi är flera "Janne" den här gången.

Hur många?
- Vi är flera.  

Kan man lita på att säkerheten funkar i Rumänien?
- Ja, jag gör det precis som jag litar på det i Ryssland och Frankrike och andra ställen. Annars blir det jättejobbigt för mig om jag inte kan lita på det. Det ligger ännu mer i deras intresse att de gör ett bra jobb för de har ögonen på sig från Uefa, från medier och egentligen hela världen. Det har varit stökigt innan, och då tror jag de vill göra ett bra jobb.

Det kan bli laddat efter slutsignalen om Sverige är vidare till EM, hur förberedda är ni?
- Vi har tänkt på det också och har en idé om vilket budskap vi ska förmedla till spelare och ledare då också. Vi hoppas att vi inte behöver ta till några åtgärder och att vi och andra uppträder på ett bra sätt.

Någon oro?
- Nej, inte just nu. Martin Fredman har gjort ett bra jobb och varit tydlig. Nej, jag är inte orolig. Det ska bli kul med matchen, spännande och lite nervöst men det är sportsligt.

Publicerad 2019-11-13 kl 12:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå