POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
49v

Sverige vill ta efter USA:s kaxighet: "Jantelagen har inte hjälpt mig"

Foto: Bildbyrån.

DEAUVILLE. USA är kaxiga och självförtroendet är på topp.
Något Sverige vill ta efter.
- Jantelagen som vi snart håller på att få bort, den har inte hjälpt mig i min karriär, säger Hedvig Lindahl.

Förutom att USA är bra på att spela fotboll så är det en annan sak som sticker ut, nämligen kaxigheten, attityden och självförtroendet.

De svenska spelarna menar att det är något som man kan ta efter.

- Absolut. Jag tror att en sådan sak som jantelagen som vi snart håller på att få bort, den har inte hjälpt mig i min karriär. Jag brukar säga till unga spelare som kommer upp att här får du säga att du är bäst, om jag säger att du gör något bra så säger du tack som fan och att det gjorde jag fan bra, säger Hedvig Lindahl och fortsätter:

- Där har vi svårt annars att konkurrera i världen om vi inte kan stå rakryggade och säga att vi är riktigt bra på det här. Där hjälper inte jantelagen till utan där hjälper deras kultur till. I vår miljö så boostar vi varandra så mycket vi kan.

Har det förändrats i landslaget?
- Jag har ju tjatat om att man inte ska köra med unga spelare. I stället ska man boosta de unga och ge trygghet och så. Det har förändrats. Så var det inte när jag kom upp. Då var det mer att det där är min plats, flytta på dig. Gå och hämta kaffe för att du är yngst. Det där gillar jag inte. Det hjälper inte. Folk ska få ta plats. Sedan ska man inte vara respektlös utan man ska förtjäna sin plats. Men jag tycker att alla unga som kommer upp är ödmjuka och hårt jobbande. 

Kosovare Asllani på frågan om hur Sveriges attityd ser ut om man jämför med USA:s kaxighet?

- Vi tar en match i taget. Det är det viktigaste. USA är nog ganska långt fram. Vi tänker inte etta eller tvåa. Det är match i taget. Nästa match är den vi vill vinna hela tiden och det är den vi förbereder oss för, säger Asllani.

Vad kan man lära sig av deras attityd - Lindahl var inne på att Sverige har gynnats av att ha slipat bort jantelagen?
- Men alla är olika. Det handlar om att prestera hela tiden och vara ödmjuk i det också. Jag tror att det är på gott och ont. Jag tror att framgångsreceptet alltid är att hela tiden försöka slipa och förbättra sitt spel hela tiden.

- Jag är för allt och den attityden för att USA har grunden att stå på. Det är inte de här spelarna som har byggt grunden och historian, det är de före detta spelarna som har byggt upp den här attityden och det är det som vi försöker bygga upp i Sverige mer och mer.

- Vi har gjort bra mästerskap med medalj 2011, silver 2016, 2013 brons. Vi försöker bygga upp den svenska historian. Vi har inte kommit lika långt men jag hoppas att vi också kan komma dit. Men i grunden handlar det också om att hela tiden förbättra sitt spel och att vara ödmjuk i det och att hela tiden jobba hårt för att bli ett bättre och starkare lag.

Fridolina Rolfö om USA:s hybris som bäst i världen:

- Det är ett självförtroende som de alltid har haft. Det är häftigt att man vågar säga det och vågar bygga upp den pressen på sig själv. Häftigt att de vågar göra det men jag hoppas att vi tar ner dem på jorden.

Jämförelsen med USA:s attityd och FC Bayerns attityd – liknande varandra? 
- Ja, absolut. Det är något man känner igen, att gå ut rakryggad och med stolthet och självförtroendet känner man igen. Jag tycker det är häftigt att man vågar gå ut med den attityden och jag tror att det lite skrämmer en motståndare när man har den attityden och går ut med den.

Sverige ställs mot USA i den sista gruppspelsmatchen i VM i dag, torsdag. Mötet ses på TV4, C More Fotboll samt cmore.se. Sändningen börjar klockan 20.00 och matchen startar klockan 21.00.

Publicerad 2019-06-20 kl 12:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto