Sverige vinner över Slovenien - Kulusevski säkrade segern med klassmål

Då klev Dejan Kulusevski fram.
Med ett klassavslut satte han 2-0 och säkrade segern i Nations League.

Se Sveriges mål i TV4 Sporten i spelaren ovan

Nations League inleddes med bortamöte mot Slovenien för Sveriges del. Då gjorde Janne Andersson om i elvan och startade med en 4-3-3-uppställning. Det innebar att Alexander Isak var ensam centralt, med Viktor Claesson och Dejan Kulusevski på varsin kant.

Kaptensbindeln bars för första gången av Emil Forsberg. I backlinjen återfanns en debutant i tävlingssammanhang för Sverige i form av Joel Andersson. Han tog plats till höger då Emil Krafth varit sjuk i veckan.

Den första vassa chansen i matchen i matchen kom i den åttonde minuten för Slovenien. Efter att bollen hamnat fritt framför Sveriges mål fick Robin Olsen kontroll på den ute vid kortlinjen och kunde i stället starta en kontring, som inte gav utdelning.

Bara minuten senare var Alexander Isak nära att ge Sverige ledningen på nick, framspelad av Kulusevski. Men Oblak lyckades stötta bort bollen och returen landade hos en Slovenien-försvarare, som kunde rensa.

Sverige hade sedan svårt att komma upp i tempo och hota Slovenien, som flera gånger i stället kunde skapa farligheter på kontring.

Men efter dryga halvtimmen kom Sverige upp i ett piggt anfall, som inleddes med en klack från Isak vid sidlinjen, in till Claesson. Han tog sig in i straffområdet och kombinerade sig med Kulusevski fram till ett avslutsläge - där han fälldes. Efter en sekunds tvekan pekade domaren på straffpunkten.

Kapten Forsberg ställde upp framför Oblak för att förvalta chansen. Iskallt rullade han in bollen medan Oblak gick åt andra hållet och 1-0 Sverige var ett faktum.

Första halvlek avslutades med att Sverige tvingades till ett byte. Carl Starfelt fick utgå och ersattes av Alexander Milosevic. Det innebär att lagets redan anstränga mittbacksuppsättning, där Victor Nilsson Lindelöf och Filip Helander missat samlingen, får sig en till törn.

I början av andra halvlek kom slovenska Benjamin Sesko, som precis blivit inbytt, serverad bollen när han var fri centralt. Men han stördes av Olsen och slog bollen över mål i form av en dråplig miss. Det stod dock klart bara sekunder senare att han i offside-position.

Det följdes av flera chanser för Claesson i offensivt straffområde, men svensken blev avbruten innan han kom till avslut. Även Kulusevski kom till ett vasst läge där han avslutade från straffområdeslinjen. Det är ett läge där svensken flera gånger tidigare fått bollen i nät, men denna gång kom Oblak i vägen.

Med dryga timmen spelad kom Slovenien upp i ett högt tempo och hotade offensivt flera gånger medan Sverige hade problem med att hålla bollen i längre stunder.

När klockan gick upp mot 90 minuter spelade bjöd en självsäker Kulusevski på en soloräd. Han ryckte förbi Miha Blazic ner mot kortlinjen och ur snäv vinkel gick svensken på avslut. Han smällde upp bollen ovanför Oblak innanför den bortre stolpen. 2-0 blev sedan slutresultatet i matchen och Sverige inleder Nations League med tre poäng.

Men målskytten själv var lagom nöjd med insatsen, trots seger.

- Bra i vissa stunder och mindre bra i andra stunder men det var viktigt att vi vann, säger han efter matchen.

Om sitt mål berättar Kulusevski att det var utplanerat att göra så.

-Bra mål. Jag tänkte på det tio minuter att när jag får bollen kommer jag gå höger och skjuta i första och det var precis det som hände. Det var skönt att göra mål, jag har inte gjort så många i landslaget.

Janne Andersson delar bilden av att det finns saker att förbättra från dagens prestation.

- Vi var det bättre lag, men inte med mycket. Men det var tillräckligt för att vinna, säger han på presskonferensen efter matchen.

Lag:

Slovenien: Oblak - Blazic, Bijol, Mevlja - Stojanovic, Cerin, Kurtic, Sikosek - Sporar, Zajc, Celar

Sverige: Olsen - Andersson (Krafth, 65'), Nilsson, Starfelt (Milosevic, 47'), Augustinsson - Olsson (Svanberg 65'), Karlström (Cajuste, 79'), Forsberg - Kulusevski, Isak (Quaison, 80'), Claesson