POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Sveriges scout om Englands backar: "De är inte så jätteskickliga i att flytta boll"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

GELENDZJIK. England är ett nytt landslag med en annan spelidé.
Och som spelar ett spel som ställer större krav på dem och kan ge möjligheter för Sverige.
- De är inte så jätteskickliga i att flytta boll, säger scouten Tom Prahl.

När Sverige tar sig an England i VM-kvartsfinalen på lördag är det Tom Prahl som scoutat motståndet. Den tidigare TFF, HBK och MFF-tränaren är nöjd att det blev England även om tiden är knapp jämfört med kollen på Mexiko.

- Jag har haft mindre tid att förbereda mig. Inför Mexiko hade jag ett halvt år och kunde grotta ner mig, men jag är glad att jag fick England än Colombia som jag inte hade haft någon koll på. På den punkten är det lättare. Sedan är England ett lag som är väldigt tydlig jämfört med Colombia som har många olika sätt att spela på. England är tydligt och strukturerat i hur man spelar, säger Tom Prahl.

Väntar du dig skiften i laget?
- De bytte mycket folk mot Belgien, men det finns några spelare som vi sätter lite frågetecken kring om de kan starta. Vem spelar vänster wingback? Kommer man ha kvar samma spelare i trebackslinjen? Loftus-Cheek har varit duktig i inhopp, kanske är han aktuell. Det kan finnas i sådana funderingar.

Vad är det för England som Sverige ställs mot?
- England i dag är inte långa bollar längre och det är inte sparka och spring utan det är intryck från internationell fotboll med mycket folk centralt i banan och trebackslinje och en mycket mer metodisk speluppbyggnad. Väldigt tydlig speluppbyggnad. England har tagit intryck från kontinenten men har kvar sina kvaliteter från tidigare med sin tuffhet, styrka i huvudspelet och där man gjort sex av nio mål på fasta situationer.

Tom Prahl ser också att de tre mittbackarna är en möjlig svag punkt:

- De är inte så jätteskickliga i att flytta boll som i södra Europa eller i andra länder. De har inte fått så mycket press på sig, motståndarna har backat hem så de har fått stå där i lugn och ro och flytta bollen. Så det är klart att en fråga är om de löser knuten om man kliver på dem och vad händer med vårt spel. Det får vi först svar på under matchen, säger han.

Ett av de stora hoten är Harry Kane och det är en mångfacetterad spelare och hot:

- Allt beror på hur man uppfattar Kane: i spelet eller som avslutare. I spelet är han mer en droppande forward och inte ligger i frontlinjen och går upp och ner. Hotet är när han får boll rättvänd och kan sätta andra i spel. Sedan är han skicklig på att snabbt ta sig in i straffområdet och det är ett tillslag eller nick som han gör sina mål på, säger Tom Prahl.

Andra hot?
- De har djupledsspelet med Sterling, Dele Alla och Lingard inte minst och inläggen från wingbacks och hot med skott från distans av Henderson. Kommer de in bakom vårt mittfält och kan attackera där så kan det bli problem.

Just fasta situationer kan bli avgörande, enligt Prahl.

- De har gjort några fantastiskt fina mål men det har varit mot lag som kört markeringsspel som följer och som man lockat bort men Sverige spelar ett annat spel. Det gäller att vinna dueller och se till att de inte får till en bra nick.

Att Sverige spelade 90 minuter och England 120 minuter i åttondelsfinalen är till svensk fördel.

- Det är svårt att säga vad det betyder, men de blev inte fräschare och piggare av det.

Hur startar Sverige?
- Hur vi startar? Med vilka spelare? Det får du inte reda på här. Det får du själv spekulera i. Det är det roliga med fotboll. Vi vet inte hur England ställer upp och det är kul att spekulera.

Publicerad 2018-07-05 kl 13:23
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå