Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Sveriges scouting rubbad av tränarbytet: ”Störde mig mycket”

Foto: Scanpix

Halvvägs in i Jonas Therns scoutinganalys skiftade Bulgarien plötsligt förbundskapten.
Något som kan vara till fördel för bulgarerna i kvällens match.
- Det störde mig mycket, säger scouten.

Jonas Therns första månader på det nya jobbet som svensk scout har inte varit alldeles enkelt. VM 1994-hjältens första utmaning blev att leverera en rapport om Bulgarien. Ett arbete som visat sig vara lättare sagt än gjort.

För två veckor sedan skiftade det bulgariska förbundet tränare. Ivaylo Petev lämnade posten för att ta över Dinamo Zagreb. In kom istället Petar Hubtjev.

- Det störde mig mycket när jag läste det och gjorde mig lite orolig. Jag är ny på detta också. Det är första gången jag jobbar med att titta på e t t fotbollslag. Att scouta är annorlunda. Man får försöka tänka bort Frankrike, som senast, och det är inte så lätt, säger Thern, som hunnit utläsa ett par skillnader.

- Det var inte så stora förändringar, lite grann kanske. Det är lite nya spelare som kommit in med lite fart. Sen kan man bara spekulera i vilka spelare de väljer.

Så vad kan Sverige förvänta sig mot Bulgarien? Ett som är säkert är att det är en nation som haft det svårt med försvarsspelet. Även om 1-4-förlusten borta mot EM-finalisten Frankrike inte är ett katastrofalt resultat så är det knappt någon som blir skrämd av bulgarernas form. På de fyra senaste landskamperna har laget släppt in 18 mål. 

- Frankrike var bra, det var klasskillnad. Man ska inte bedöma för mycket utifrån den matchen. Men det finns defekter, inget snack. Mot Luxemburg var försvarsspelet inte så bra. Fast det är inte bara att rulla runt och hitta lägen. Det kommer krävas kvalitet om man ska skapa chanser.

Bulgarien chockstartade mot Frankrike genom att ta ledningen i den sjätte minuten. Därefter föll de ner djupt på den egna planhalvan. Ett liknande försvarsspel räknar Thern inte med att få se mot Sverige.

- Hamnar man i underläge mot dem är de nog rätt så jobbiga. De jobbar väldigt hårt med hela laget på egen planhalva och sjunker djupt. Jag tror de kommer ligga högre med sina forwards mot oss. 

Sverige har inte förlorat mot Bulgarien på 49 år - en svit som Jonas Thern själv har bidragit till under sin tid som spelare. I kvalet till VM 1994 var 49-åringen med och förde Sverige till seger och oavgjort mot just bulgarerna. Sverige vann sedermera gruppen och knep tillsammans med Bulgarien en plats i VM - före Frankrike.

När Bulgarien mötte Luxemburg i Sofia i den första omgången var Thern tillbaka i Sofia igen. Om han blev nostalgisk?

- Nej. Det såg exakt likadant ut. Jag tänkte: Fy fan, här har fotbollen inte utvecklats vad gäller arenor och annat.

Publicerad 2016-10-10 kl 13:00
SVERIGE

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER