Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Sveriges strategi - att öppna sig mot Portugals främsta hot: "Ett medvetet val"

Foto: Scanpix.

Sverige släpper medvetet till fasta situationer.

Inlägg och fasta situationer är Portugals vassaste vapen.

Ändå väljer Sverige att ge dem just sådana chanser.

- Helt medvetet av oss, säger Johan Elmander till fotbollskanalen.se.

När fotbollskanalen.se gjorde en stor kartläggning av VM-playoffmotståndaren Portugals styrkor och svagheter framstod huvudspel och fasta situationer som de allra värsta hoten. Under hela kvalspelet har hälften av deras mål kommit till på det sättet, elva stycken av 21 fullträffar totalt, och framför allt brukar mittbacken Bruno Alves och superstjärnan Cristiano Ronaldo kliva fram för att försöka nicka in bollarna.

Men trots det var matchbilden slående i Lissabon på fredagen. Hemmalaget fick mata in bollar från höger och vänster - medan Sverige lät det ske. Hela 14 hörnor, plus en mängd crossbollar och vanliga inlägg.

- Det var faktiskt medvetet av oss. Vi sade på förhand att vi skulle klara av den delen, luftduellerna, för någon yta måste de ju få. Så vi släppte kanterna och jag tycker att vi gjorde det bra, säger Johan Elmander.

- Men på tisdag kommer vi att kliva högre upp och jobba stenhårt för att skapa fler chanser offensivt. Vi ska kämpa hela vägen även om det innebär att vi får krypa av planen efteråt, fortsätter han.

Resten av Blågult håller med om att taktiken fungerade enligt planen, även om Ronaldo ju till sist lyckades sätta segermålet till 1-0 just med pannan.

- Portugal kom till många inlägg, men det måste de få göra. Om man försöker täcka allt ute på kanten blir det ju mer ytor i mitten. Där vet vi att de har otroligt bra fötter som kan skapa farligheter. Då resonerade vi på det sättet att det är bättre att ge dem kanterna och kanske ta någon taktisk frispark då och då. Jag tycker ändå att vi hanterade det hela väldigt bra under större delen av matchen, säger högerbacken Mikael Lustig.

Försvarskollegan Mikael Antonsson:

- Det handlar om att prioritera. Självklart kan vi försöka att ställa två mot en mot deras yttrar, men då saknas det folk på något annat ställe. Jag tycker ändå att vi klarade uppgiften på ett helt okej sätt nästan ända fram till slutsignalen, och när det gäller hörnorna skadar det inte att ha en stark kapten som Zlatan som nickar bort sex, sju stycken.

Publicerad 2013-11-16 kl 15:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons