Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE
39v

SvFF backar från uttalande om "pojkkroppar"

Foto: Bildbyrån

I ett mail till landets fotbollsdistrikt sökte förbundet spelare med "pojkutseende" samt "pojkkroppar", ordval som väckt starka reaktioner. Nu backar förbundet i ett uttalande på sin hemsida.

I ett mail till landets fotbollsdistrikt sökte svenska fotbollsförbundet spelare med sen fysisk utveckling till det man kallar "Future team". Tanken med satsningen är enligt förbundet att samla upp unga spelare med bra spelförståelse och god teknik, men som ligger efter i den fysiska utvecklingen.

I mailet användes formuleringar som "pojkutseende" och "pojkkroppar", något som flera ledare runt om i landet reagerat på. En anonym ledare säger till Dagens Nyheter att det är ordval som för tankarna till 30-talet och Rasbiologiska institutet.

Jag förstår inte vad man är ute efter. Är man bara aktuell om man är smal och lång, eller smal och kort? Svensk fotboll misslyckas ju fullständigt här. Utifrån både vetenskap och värdegrund, säger samma ledare vidare till DN.

Efter ett initialt försvar från förbundets sida ber man nu om ursäkt för ordvalen och förklarar tanken bakom dessa i ett meddelande på sin hemsida.

"I ett internt brev från SvFF används ett par olyckliga formuleringar – "pojkutseende" och "pojkkropp" – för att beskriva denna process, vilket DN idag rapporterar om. Vi beklagar dessa ordval, och förstår att de har väckt reaktioner. De spelare som kan vara aktuella för future team har en sen fysisk, muskulär utveckling för sin ålder. Det är så vi borde ha uttryckt oss."

Publicerad 2017-10-12 kl 14:10

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER