Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF-basen om förtroendet för Hamrén, Blågults mediakritik och Uefa vs Fifa

Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson och Erik Hamrén.

MARSEILLE. Sverige har bara slagit Estland och Liechtenstein under 2014.
Två viktiga segrar, enligt Karl-Erik Nilsson:
- Det känns harmoniskt och bra inför 2015, säger SvFF-basen till fotbollskanalen.se.

Sverige fick 1-1 mot Montenegro i lördagens EM--kval och med enbart en träningsmatch mot Frankrike kvar av spelåret så har man hittills bara tagit två segrar på åtta matcher. Det var i en träningsmatch hemma mot Estland, som är rankat 88:a i världen och spelade 0-0 mot San Marino i helgen, och i EM-kvalet hemma mot Liechtenstein som är rankat 155:a.

Annars har man förlorat träningsmatcher borta mot Turkiet och Danmark samt hemma mot Belgien och kryssat i EM-kval mot Österrike borta och Ryssland hemma. I dagsläget är man rankat 39:a i världen, och Sverige har bara varit lägre 2009 (42:a) efter att man missade VM 2010.

Förbundsbasen Karl-Erik Nilsson är trots det nöjd med fotbollsåret i en intervju med fotbollskanalen.se:

- Ja, det var två viktiga segrar, framför allt mot Liechtenstein, och det känns bra. Innan matchen mot Montenegro hade man varit ganska nöjd med en poäng men där kändes det som om vi gärna skulle haft tre poäng med oss. EM-kvalstarten känns helt okej och bra, vi är med och vi har det egna händer, säger Karl-Erik Nilsson och fortsätter:

- Det känns gott att gå till vintervila och känna att vi har det egna händer. Det blir ett fantastiskt spännande 2015.

Hur är förtroendet för Erik Hamrén?

- Vi har fullt förtroende för Erik och det kändes väldigt gott att både Erik och förbundet var sugna på en fortsättning. Det känns riktigt bra, han har killarna med sig och det en är en fantastisk god stämning i gruppen bland ledare och spelare. Det känns harmoniskt och bra inför 2015.

Hur upplevde du att spelarna skällde mycket på varandra i mötet med Montenegro?

- Jag hörde att det snackades om det men jag noterade inte det. Man är så inne i matchen när man sitter där. Men det är fullständigt naturligt, det är vinnarskallar som kommer samman och det är ändå i ett positivt coachande sätt för att peppa varandra och för att göra nästa situation bättre.

- Jag upplevde det inte från läktarplats som speciellt annorlunda mot vad man är van vid att se när hetsporrar lirar match och vill ta poäng.

Inte sällan är Erik Hamrén irriterad på medierna, hur ser du på det?

- Det är viktigt att vi har bra relationer och att det alltid finns en ömsesidig respekt, det är angeläget. Den respekten finns där, det är jag helt övertygad om. Sedan har man olika uppdrag, journalister ska granska och spegla och jobba utifrån det och vi som jobbar med fotboll har vårt uppdrag och ibland kan det bränna till. Överlag har vi en fantastisk bra relation i Sverige jämfört med vad jag möter när jag träffar kollegor från andra länder.

Inför matchen mot Frankrike så tog Hamrén ut Emil Krafth och det blir diskussioner och frågor om exempelvis Johan Larsson som är framröstad till bäste back i allsvenskan. Hur ser du på det?

- Journalister ska ställa vilka frågor de vill, det viktiga för oss är att Erik känner sig fullt komfortabel med att ha den frågan i egen hand. Ingen annan än han ska avgöra vilka som ska tas ut till landslagstruppen. Det är väl fullt naturligt att det blir en diskussion och det finns väl många som är sugna på att vara med i den här lilla truppen.

Hur ser du på att förbundets fotbollschef Lars Richt var irriterad och tyckte att det var dumma frågor gällande Johan Larsson, Mattias Johansson och spelarnas skällande på varandra?

- Ah, det har jag ingen kommentar till. Den diskussionen får du föra med honom. Jag var inte med på presskonferensen.

Fast det var inte på presskonferensen, utan det var dagen efter - och Richt var kritisk till frågorna men du tycker att journalister ska ställa vilka frågor man vill?

- Det är klart att det får stå för honom.

Du är hans chef, hur menar du då?

- Nja, i formell mening är generalsekreteraren hans chef men det är klart att förbundsstyrelsen är överordnad. Vi vill att det ska vara bra relationer och var och en har sin uppgift här. I en sådan här situation kring matcher finns det spänningar och man har uppfattningar. Det får man tåla som journalist att någon har synpunkter, Lasse gör ett gott jobb och om det är någon skärmytsling får vi leva med det.

I dagarna har det funnits uppgifter från Tyskland om att man hotar med att Uefa ska dra sig ur VM om Fifa inte offentliggör utredningen om processen när Ryssland och Qatar fick VM. Är det realistiskt?

- Nej, det tror jag inte. Det som är en fråga är att Eckert som leder domstolen och Garcia som lett utredningen inte pratat sig samman innan man levererade en summering gör att det väcks frågor. Det är olyckligt och vi vill ha en betydligt större öppenhet och transparens.

Vad kan Uefa göra?

- Uefa är inte medlem i Fifa utan varje medlemsnation får ta sitt beslut. Uefa är en intresseorganisation för de 54 medlemsländerna i Uefa varav 53 är med i Fifa. Varje enskilt land får ta beslut om hur man vill göra.

Hur ser du på att Sepp Blatter inför valet 2015 lovat Afrika och Asien fler VM-platser på Europas bekostnad?

- Någonstans ska de tas från och det är ingen tvekan om att Uefa:s medlemsländer varit mest kritiska till Blatter och Fifa:s sätt att hantera olika frågor. Det är klart att där finns en spänning mellan Uefa och Fifa:s ledning och i den stora fotbollsvärlden är Europa den rika världen och många andra företrädare i andra konfederationer kommer från länder där det är fattigare och då blir det en kamp.

- Vi har olika uppfattningar om flera frågor som åldersgränser, mandattider och det får man ha respekt för. Relationerna mellan Fifa och Uefa behöver bli bättre och det finns en risk om Fifa vill förändra den interna fördelning av VM-platser. Kommer ett sådant förslag så är vi chanslösa om vi inte har vänner i andra delar av världen.

Har ni det?

- Jag hoppas ju det, men jag hoppas samtidigt att det inte kommer så långt.

Uefa-basen Michel Platini har som motdrag talat om att man ska utöka VM från 32 till 40 länder, hur troligt är det?

- Jag tror att det pågår en mängd olika diskussioner och ser man utvecklingen på hur EM gått från åtta länder i EM i Sverige 1992 till nästa års 24 lag så är inget omöjligt. Men för de länder som är bäst och vars spelare spelar allra mest blir det oerhört mycket matcher. Vi ser på de länder som gick långt i VM i Brasilien har det kämpigt när EM-kvalet börjar. Det blir än mer påfrestande för dem i så fall.

Publicerad 2014-11-17 kl 16:24
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons