Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

SvFF-basen om Iran-kritiken mot Hamren: "Bra att frågorna ställs"

SvFF-basen Karl-Erik Nilsson försvarar Erik Hamrén mot kritik för att ha duckat Iran-frågor men förstår att de kommer.
- Bra att frågorna uppmärksammas med tanke på hur kvinnorna behandlas, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

På tisdag möts Sverige och Iran i en träningslandskamp på Friends Arena. I lördags hade Erik Hamren en presskonferens där han fick frågor om hur det skulle bli att möta Iran, ett land där kvinnoförtrycket är känt och regimen ifrågasatt. Erik Hamren valde då att inte svara direkt på frågorna utan ville hålla sig till de fotbollsmässiga frågorna.

–Vi har sagt det tidigare att det är inte jag som sköter politiken i förbundet utan det gör styrelsen och jag tittar på det fotbollsmässiga och för mig känns det spännande att möta Iran, svarade Erik Hamrén.

ANNONS

Både Fotbollskanalen, Sportbladet och Expressen har under helgen riktad hård kritik mot förbundskaptenen på grund av att han duckat frågan. Bland annat var kritiken riktad mot Hamren i Olof Lundhs krönika "Varför ducka Iran-frågan, Hamren?".

Nu försvarar förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson sin förbundskapten.

– Ansvarsfördelningen från förbundets sida är att Erik Hamren svarar på den sportsliga delen och styrelsen svarar på det politiska. Jag har respekt för att Erik vill fokusera på det sportsliga och därför ta det säkra före de osäkra när det gäller såna här frågor, säger han till Fotbollskanalen.

– Det positiva effekten är alla tusentals exiliranier som bor i Sverige som länge sett fram emot att se sitt landslag möta Sverige. Där nere är verkligen landslagets "folkets lag". Vi har fått väldigt positiva reaktioner på den här landskampen.

Men förstår du att frågorna ställs till Erik Hamren och även till er?

– Jag förstår att frågorna ställs då det är bra sprängstoff med tanke på hur kvinnorna behandlas. Det är därför det också är bra att detta uppmärksammas då de kan leda till påtryckningar i Iran.

ANNONS

Har ni från styrelsen gjort något offentligt uttalande kring er kommande motståndare?

– Jag var noggran redan i december när vi presenterade motståndet i denna landskamp med att ett krav från vår sida var att få i ordning en flicklagsmatch under 2016. Sedan har jag skrivit ett långt inlägg på min blogg kring detta och även öppet svarat på alla frågor från medier.

Redan på söndagkvällen ringde Karl-Erik Nilsson själv upp Aftonbladet och Expressen och försvarade sin förbundskapten.

– Det blev en orättvis hantering av Erik. Man klistrar på Erik värderingar som är så långt från honom. Bilden av Erik har blivit väldigt orättvis, säger Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

Var det aktuellt att tacka nej till ett evenemang med ett land som förbjuder kvinnor från att gå på fotbollsmatcher?

– Ja, det var det. Det var ett beslut som innehöll många övervägande. En av de viktiga sakerna var att få till flicklagsmatchen. Men det tunga skälet för oss var den oerhört stora positiva reaktionen från många i Sverige med iransk bakgrund innan vi tog beslutet. Men det var inget lätt beslut. Det var politiska funderingar och reflektioner innan vi fastställde det, sa Karl-Erik Nilsson till Expressen.

ANNONS

Finns det några länder som Sverige absolut inte kan möta?

– Det är en hypotetisk fråga. Vid en snabb analys... de 209 länder som är medlemmar i Fifa är våra medlemskamrater och om inte våra myndigheter i Sverige eller internationellt, eller fotbollens organisationer, säger att vi absolut inte ska spela mot någon så har vi principiellt inget emot det. Men vi överväger lämpligheten i varje motståndare och den här matchen tog ett större och längre övervägande än det gör när vi möter ett land i vår egen konfederation i Europa.

Publicerad 2015-03-30 kl 09:41

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto