Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF-basen vågar inte tro på EM på Friends Arena 2020: ”Otroligt ovisst”

Sverige

Nästa torsdag samlas Uefa:s exekutivkommitté för att ta beslut om Bryssel får behålla EM-matcher 2020 – eller om de ska flyttas till Cardiff, Solna eller London?
- Jag är mer osäker nu än när man tog beslut om alla EM-orter 2014, säger SvFF-basen Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

När Uefa 2012 tog beslut om att sprida EM 2020 över Europa och låta matcherna spelas på 13 orter så var Sverige hoppfullt om att nybyggda Friends Arena skulle få matcher. När väl beslutet kom hösten 2014 så var det en chock för det svenska fotbollsförbundet.

Danska Parken, som byggdes 1992, blev en av 13 arenor som fick matcher – Sverige blev utan och kom sist i omröstningen där 13 av 15 arenor fick matcher.

- Jag är fruktansvärt besviken och bedrövad, sa Karl-Erik Nilsson då.

Nu har Sverige fått en andra chans. Bakgrunden är att Bryssels byggande av Eurostadium blivit försenat på grund att man varit oense och nu talas om ett reviderat förslag och det är bråttom om man ska hinna bygga klart i tid. Därför bjöd Uefa tidigare i höstas in Friends Arena, Wembley i London och Principality Stadium i Cardiff att ta över de tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal som egentligen skulle gått i Bryssel.

Annons

Besked om hur det blir kommer 7 december då Uefa:s exekutivkommitté träffas i Nyon i Schweiz.

- Min känsla är att Belgien kommer att göra allt för att presentera ett gångbart alternativ. Det kommer ett beslut i frågan, men om det sedan blir att Bryssel får mer tid eller att någon annan arena tar över återstår att se, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet som även sitter i Uefa:s exekutivkommitté som tar beslutet.

- Sista ordet är nog inte sagt i frågan från Bryssels håll och även om de har det tufft kanske de kan göra något med dagens arena eller presentera någon annan lösning.

Vad tror du om Sveriges chanser?
- Det är otroligt svårt att bedöma och det beror lite på om man håller sig till grundkonceptet, Euro for Europe, där man ville sprida EM över hela Europa och ofta med arenor som tar 50 000 åskådare och det klarade vi av. Både Cardiff och London har större arenor än vad vi har. Vi har visat med Europa League-finalen vad vi kan, och Cardiff hade Champions League-finalen och nu konkurrerar vi med dem och London och Wembley har redan en organisation som jobbar med EM-matcher (Wembley har finalspelet).

Annons

- Det är otroligt ovisst och det är 15 av ledamöterna som får rösta, förutom att jag inte får rösta så får inte David Gill (England) och Ivan Gazidis (Arsenals vd sitter via sin roll i European Club Association) rösta i den här frågan.

När Sverige inte fick EM-matcher 2014 hette det att ett skäl var att det inte fanns någon svensk i exekutivkommittén – nu gör du det, vad betyder det?
- Naturligtvis är det en fördel att jag träffar mina kollegor och kan tala för vårt erbjudande, men även Cardiff är mycket aktiva eftersom de vet att de inte är med där och då är de ännu mer angelägna att få fram sitt budskap. Sedan är skillnaden nu mot 2014 att det görs en ordentlig teknisk och opartisk analys av arenorna.

Gjorde man ingen ordentlig analys 2014?
- Jag var inte med då, men det jag hör är att man jobba annorlunda med en teknisk och opartisk analys.

Annons

Vad talar för EM-matcher i Sverige?
- Om man håller sig till grundkonceptet Euro for Europe så har man redan matcher i Glasgow, Dublin och London och då talar det för oss, att man vill sprida det mer. Sedan kanske det blir andra bevekelsegrunder den här gången?

Karl-Erik Nilsson säger att det är mer osäkert inför detta beslut än inför 2014 då konkurrensen är svårare att tyda men att man från svensk del jobbar in i det sista:

- Vi har kontakt med ledamöterna och skickar material om Stockholm och dess fördelar och sedan var de flesta här på Europa League-finalen i våras och vi hoppas att det ska räcka.

SvFF-basen Karl-Erik Nilsson står nära Uefa-presidenten Alexander Cerefin som valde svensken till sin förste vice-president, och Ceferin var i Sverige på Fotbollsgalan i förra veckan. Om det ger fördelar för svensk del så är Nilsson försiktig kring att förutspå det.

Annons

- I hans fall är det viktigt att inte ge några löften, säger Nilsson.

Det har talats om att länderna i Norden skulle söka EM 2024 eller 2028 men den tanken är i det närmaste död efter att ett försök till en gemensam ansökan för 2024 stöp när Norge inte ville. Kanske blir fyra EM-matcher till Sverige en viss kompensation när Danmark redan har fyra?
- Det är klart att det vore ett gott substitut för det är bara att inse att vi inte har de arenor som klarar av ett herr-EM med 24 lag. Det vore ett ”once in a lifetime” för oss om vi fick ha EM-matcher.

Publicerad 2017-11-28 kl 11:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto