Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

SvFF-basens löfte om Friends Arena: ”Kommer se en positiv effekt redan i år”

Foto: SCANPIX

Tidigare i dag stod det klart att Fabege köper Solna stads, Peabs och Jernhusets andelar av Friends Arena.
Ett besked som SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson är mycket nöjd med.
- Det är otroligt positivt. Vi har väntat på det här under lång tid, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

När fastighetsbolaget Fabege nu köper upp Solna stads, Peabs och Jernhusets andelar i nationalarenan går man från att äga drygt 17 procent av arenan till att nu äga två tredjedelar, 67,7 procent.

- Det är otroligt positivt. Vi har väntat på det här under lång tid. Arenabolaget tillförs genom den här affären rejält med kapital. Man kan beta av en del skulder vilket gör att driftskostnaderna sjunker. Vi är väldigt trygga med Fabege och har ett fantastiskt samarbete med dem, så det här är bra för svensk fotboll, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen, och fortsätter: 

- Det var med ett brett leende jag vaknade i morse och fick del av det här. Vi har vetat om det i förväg, men det är ändå inte klart förrän allt är klart, men sent i går eftermiddag fick vi beskedet att det var färdigt. Så det känns väldigt, väldigt bra.

Vad är det som skiljer i att de tar över?
- Det är naturligtvis mycket enklare att hantera en fråga om man bara är två parter som ska jobba med det här. Det är det ena. Fabege har varit en fantastisk samarbetspartner till oss under de här åren när vi själva har haft det besvärligt att kunna leva upp till våra ekonomiska åtaganden, då har vi fått ett otroligt stöd av Fabege. Nu arbetar vi vidare med ett fortsatt nära samarbete med Fabege, det känns väldigt bra. Men som en konsekvens av affären blir också driftskostnaderna betydligt lägre i och med att det görs en nyemission. Det skjuts till kapital i bolaget, och det gör att kostnaderna sjunker. Det kommer vi att se redan 2016, men vi kommer att få se en helårseffekt 2017 som kommer vara märkbar. Det kommer vara positivt.

Sedan Friends Arena byggdes har det pratats mycket om att arenan blev mycket dyrare än förväntat och om de dåliga ekonomiska resultaten. Vad ser du för långsiktig konsekvens av att Fabege nu köper upp stora delar av arenan?
- Vi kommer direkt 2017 kunna se en markant bättre driftsekonomi. Det är naturligtvis det viktigaste, med två ägare som kommer att jobba med arenans utveckling. Fabege är dessutom är en otroligt stark aktör i arenastaden. Det ger oss en väldig trygghet. Vi kan verksamhet och fotboll, men de kan fastigheter och ekonomi, och det är en bra kombination.

Publicerad 2016-11-25 kl 18:11

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER