Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

SvFF-chefens markering mot domarna: "Vi kan inte hålla på med svarta pengar"

5v

Flera svenska toppdomare har under flera år inte skattat på Uefa-pengar.
Det får SvFF:s domarchef Göran Engsoo att reagera med förvåning.
- Jag tänkte: "Va!? Vad händer?" när jag läste om det, säger han till Fotbollskanalen.

I dagarna har Fotbollskanalen avslöjat att svenska toppdomarna Stefan Johannesson, Mohammed Al-Hakim och Martin Strömbergsson under flera år inte redovisade Uefa-ersättning för Skatteverket. Först för några månader sedan inkom de med nya uppgifter om pengar som de tidigare inte skattat för, efter att Aftonbladet uppmärksammat att en tidigare elitdomare fuskat med just Uefa-ersättningen. 

Skatteverket har nu fattat beslut om att ta upp de tre domarnas inkomster för de berörda åren med totalt 1,3 miljoner kronor (se detaljer i faktarutan nedan). Och dessutom kunde Fotbollskanalen under fredagen avslöja att svenske EM-domaren Andreas Ekberg inlett en process med Skatteverket kopplat till att han inte redovisat pengar som han fått från Uefa.

ANNONS

Både Al-Hakim och Ekberg hävdar att de inte haft koll på regelverket. Exempelvis har den förstnämnde sagt följande till Aftonbladet:

Jag har helt enkelt varit för dåligt påläst i gällande regler, fått inkomster från utlandet och varit för taskigt insatt i vad som ligger på mig själv och vad som hanteras av mina uppdragsgivare. Men jag är ingen tjuv.

Nu reagerar Göran Engsoo, gruppchef på Svenska Fotbollförbundets domargrupp, med förvåning på det som framkommit. För honom är det en självklarhet att domarna borde förstå att ersättningen från Uefa ska vara en del av deklarationen.

- När vi har våra utbildningar och så vidare så informerar vi om att alla intäkter ska beskattas. Sen vart de kommer ifrån, det är ju upp till domaren beroende på vilken roll de har. Men alla pengar ska redovisas. Vi kan ju inte hålla på med svarta pengar. Om man uttrycker sig så, säger Engsoo till Fotbollskanalen.

ANNONS

Men informerar ni om att man som domare aktivt måste ta upp Uefa-pengar i sin deklaration
- Nej. Det är bara allmänt, att allt som man har som ersättning ska beskattas. Sen hur man gjort med sina pengar från Uefa blandar inte vi oss i.

Är det möjligt för en elitdomare i dag att inte ha koll på att man ska skatta på Uefa-pengar?
- Det är ju precis som vanligt, får du lön så vet du att du ska skatta på den. Allt du tjänar ska ju beskattas.

Engsoo har svårt att förstå att domarna inte tagit upp Uefa-pengarna i sina deklarationer.

- Jag är oerhört förvånad att det kommer fram att domare inte skattat på sina Uefa-pengar. Jag är oerhört förvånad över det. Det kan jag säga.

Varför?
- För mig är det en ersättning som man har fått och då måste man se till att man skattar på pengarna. 

- Det är deras personliga ansvar att se till att det beskattas. Det måste vara så.

ANNONS

Nu ska SvFF:s domargrupp ta tag i saken.

- Utifrån det som hänt den här veckan kommer frågan komma upp i nästa vecka. Vi måste ifrågasätta oss själva kring hur vi informerar om de här sakerna. Framför allt när det gäller alla nya domare som kommer upp och blir Fifa-domare. Är det så att vi behöver ha en allmän information för Fifa-domare framöver? För det här får inte hända framöver. Vi ska inte ha sådant här. Absolut inte.

- Nästa vecka ska jag kontrollera med de som är nya Fifa-domare att de verkligen förstått att pengar från utlandsuppdrag ska beskattas.

Kände du till något om det här innan?
- Nej, jag har aldrig hört om det. Så när jag läste om det här så blev det bara: "Va!?". "Vad händer?", tänkte jag. Det här är ju grundsaker i svensk lagstiftning, att man skattar på sina pengar.

Vad säger ni till de domarna som inte skött det här?

ANNONS
- Vi har inte fört en diskussion ännu. Vi vill se. Vi tittar på hela händelsen, om fler är inblandade. Sen kommer vi säkert ha ett informationsmöte med de domarna där vi talar om vad vi tycker och tänker. Så är det.

Han avslutar:

- Det här är tråkigt. Vi behöver fokusera på att döma fotbollsmatcher och göra vår bästa säsong ute på fotbollsplanen, inte hålla på med sådana här saker. Det känns tråkigt att behöva jobba med sådant här också.

Fotbollskanalen har även ställt frågan till Uefa om det är så att det europeiska fotbollsförbundet informerar domarna om att ersättningen ska beskattas i deras hemland.

"Det är de berörda individernas ansvar att följa skattelagsstiftningen. Vi har ingen mer information att lämna", svarar Uefa i ett mejl.

Fakta

Siffrorna: Så stor Uefa-inkomst har domartrion undvikit att skatta för

STEFAN JOHANNESSON

2018:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 40 123 kronor

Ersättning som inte redovisades: 46 545 kronor (avdrag för traktamente på 4 422 kr och utgifter för resor till flygplats, parkering och hotell på 2 000 kr)

2017:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 211 447 kronor

Ersättning som inte redovisades: 235 501 kronor (avdrag för traktamente på 15 054 kr och utgifter för resor till flygplats, parkering och hotell på 9000 kr)

2016:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 76 561 kronor

Ersättning som inte redovisades: 104 126 kronor* (avdrag för traktamente på 17 565 kr och utgifter för resor till flygplats, parkering och hotell på 10 000 kr)

* Johannesson hade tidigare redovisat en ersättning från Uefa på 175 703 kronor. Enligt de nya uppgifter som han lämnat in uppgick dock ersättningen till totalt 279 829 kronor.

2015:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 304 411 kronor

Ersättning som inte redovisades: 342 379 kronor (avdrag för traktamente på 22 968 kr och utgifter för resor till flygplats, parkering och hotell på 15 000 kr)

INKOMSTERNA FÖR ÅREN SKRIVS UPP MED TOTALT: 632 542 kronor (sammanlagd ersättning som inte redovisades: 728 551 kronor)


MOHAMMED AL-HAKIM

2019:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 58 501 kronor

Ersättning som inte redovisades: 99 000 kronor (avdrag för traktamente på 22 999 kr och utgifter för resor till flygplats, parkering och hotell på 17 500 kr)

2018:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 58 501 kronor

Ersättning som inte redovisades: 78 700 kronor (avdrag för traktamente på 16 853 kr och utgifter för resor till flygplats, parkering och hotell på 12 500 kr)

2017: 
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 67 897 kronor

Ersättning som inte redovisades: 110 500 kronor (avdrag för traktamente på 25 103 kr och utgifter för resor till flygplats, parkering och hotell på 17 500 kr)

2016: 
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 55 533 kronor

Ersättning som inte redovisades: 101 200 kronor (avdrag för traktamente på 23 167 kr och utgifter för resor till flygplats, parkering och hotell på 22 500 kr)

2015:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 64 927 kronor

Ersättning som inte redovisades: 115 750 kronor (avdrag för traktamente på 25 823 kr och utgifter för resor till flygplats, parkering och hotell på 25 000 kr)

INKOMSTERNA FÖR ÅREN SKRIVS UPP MED TOTALT: 305 359 kronor (sammanlagd ersättning som inte redovisades: 505 150 kronor)


MARTIN STRÖMBERGSSON

2016: 
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 178 347 kronor

Ersättning som inte redovisades: 210 000 kronor (avdrag för traktamente på 13 491 kr och utgifter för resor till flygplats, parkering och hotell på 18 162 kr)

2015: 
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 207 840 kronor

Ersättning som inte redovisades: 240 000 (avdrag för traktamente på 13 998 kr och utgifter för resor till flygplats, parkering och hotell på 19 162 kr)

INKOMSTERNA FÖR ÅREN SKRIVS UPP MED TOTALT: 386 187 kronor (sammanlagd ersättning som inte redovisades: 450 000 kronor)

Publicerad 2021-05-07 kl 16:43

Streama UEFA Fotbolls-EM

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto