Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

SvFF får ekonomiskt bidrag - ökar satsning på värdegrund: "Vill skapa en röd tråd"

SvFF får nio miljoner kronor för en värdegrundssatsning.
Nu inleder förbundet ett pilotprojekt i elva distrikt i landet. 
- Vi vill skapa en röd tråd i värdegrundsarbetet, säger SvFF:s integrationssamordnare Sevana Bergström till Fotbollskanalen. 

Svenska Fotbollförbundet gick under måndagen ut med att det får ett ekonomiskt stöd, nio miljoner kronor, över tre år från Arvsfonden för att under de kommande tre åren göra en samlad satsning på värdegrundsarbetet i svenska fotbollsföreningar. SvFF kommer att inleda ett pilotprojekt i elva disktrikt i landet, där det kommer att arbeta med att införa ett mer etablerat värdegrundstänk med grundpelarna - demokrati, integration och jämställdhet. 

- Vi har fått ett ekonomiskt stöd för att jobba ännu mer inkluderande och framför allt med målgrupper som är underrepresenterade inom idrotten, som flickor med utländsk bakgrund. Vi vill ha fler flickor med utländsk bakgrund in i fotbollsrörelsen, säger Sevana Bergström. 

ANNONS

- Det hade kunnat vara möjligt att göra den här satsningen utan stödet också, men det här ger ju oss möjlighet att kunna gå ut ännu bredare i flera distrikt än utan stödet. Vi kan därför vara ute i elva distrikt och jobba specifikt med den här frågan, även om vi oavsett bidraget hade jobbat med de här frågorna, fortsätter hon. 

SvFF kommer framför allt att utbilda ledare i föreningar, men även ta lärdom av vad barn och ungdomar har för perspektiv på värdegrund i föreningar. 

- Det kommer att vara ganska mycket att vi är ute med distrikten och arbetar i föreningar för att se vilka hinder som föreningar möter och varför flickor med utländsk bakgrund inte kommer in till fotbollen och vad vi kan göra tillsammans för att ändra på det. Sedan kommer vi också att implementera en stor värdegrundsutbildning i svensk fotboll, som ledare och tränare som är aktiva i svensk fotboll ska ta del av, samtidigt som vi ska implementera in ett värdegrundsarbete i samband med aktiviteter och träningar, säger hon. 

ANNONS

- Vi kommer dels att arbeta med ledare och tränare för att utbilda dem i de här frågorna, men vi kommer även att ha en referensgrupp, där barn och ungdomar är med och påverkar det här arbetet. De ska få lyfta saker som man tar upp och inte tar upp i en fotbollsförening för att även få ett tidigt barnperspektiv i värdegrundsarbetet. Man kan säga att vi har två målgrupper - barn och ungdomar och ledare och tränare, fortsätter hon.  

Dessutom kommer förbundet, under tiden arbetet fortgår i de elva distrikten, även att börja arbeta med övriga distrikt i landet som är anslutna till fotbollförbundet. 

- Vi kommer självklart under pilot-projektet även att jobba med de övriga distrikten också, men vi kan jobba mer "hands-on" i de här elva distrikten, även om vi kan påbörja ett värdegrunds arbete i alla distrikt. Däremot kan vi bära med oss erfarenheter från vårt arbete i de här distrikten till andra distrikt. 

ANNONS

SvFF har sedan tidigare också jobbat med värdegrund, men främst lyft frågorna i olika typer av utbildningar. Det här blir en första gemensamt samlad satsning. 

- Det görs redan väldigt mycket i svensk fotboll, men det vi ser är att vi på något sätt vill skapa en röd tråd i värdegrundsarbetet. Det är dels för att kunna stötta de föreningar som inte har möjlighet att bedriva det i dag, men även skapa en röd tråd där vi ser att samtliga föreningar som är med i svenska fotbollförbundet ska jobba med värdegrundsfrågor. Det blir som en mer samlad satsning i de här frågorna, säger hon. 

Publicerad 2018-02-19 kl 17:45

Streama UEFA Fotbolls-EM

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto