POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
5v

SvFF förtydligar uttalandet om könstester: ”Finns inga planer”

Foto: Bildbyrån

Ander Hübinette öppnade för könstester inom fotbollen för Radiosporten.
Nu väljer förbundet att förtydliga chefsjuristens uttalande.
- Det finns inga planer på att börja genomföra könstester inom svensk fotboll, säger han till förbundets hemsida.

Kvinnor med höga testosteronnivåer, som ger dem fysiska fördelar, har främst diskuterats inom internationella friidrottsförbundet (World Athletics, tidigare IAAF) och fallet Caster Semenya. Semenya, sydafrikansk stjärna på 800 meter, tillåts inte att delta i vissa tävlingar om hon inte medicinerar ner sina naturligt höga värden av det manliga könshormonet testosteron, vilket WA har fått kritik för.

Under måndagen uttalade sig Svenska Fotbollförbundets chefsjurist, Anders Hübinette, för Radiosporten om frågan och öppnade då för att införa könstester på elitnivå. Det eftersom han tror att allt fler kommer att börja snegla på WA:s regelverk.

- Handlar det om att man har en skyddad damklass, och att syftet bakom det beror på att det finns fysiska skillnader, då kan inte det juridiska könet eller det självupplevda könet vara avgörande för vem som får tävla i vilken klass, sa han till Radiosporten och fortsatte:

- I värsta fall kan vi hamna i lägen där det här är förutsättningen för att få vara med och delta på högsta nivå; att man är beredd att genomgå undersökning eller liknande.

Uttalandet möttes av kritik från bland annat landslagsspelaren Nilla Fischer, som menar att det är ”helt fel om det skulle bli så”.

- Och jag tycker att det är extremt kränkande, att vi som kvinnor, att våra kroppar skulle undersökas och kontrolleras på ett kränkande sätt, sa hon till Expressen och fortsätter:

- När en kvinna är vältränad och snabb, då ska det ifrågasättas och undersökas. Då är det som att någonting inte stämmer, och då ska det kontrolleras. För mig är det helt oacceptabelt. 

Nu har SvFF valt att gå ett med ett förtydligande på sin hemsida. De menar att de ser över könsindelningen inom fotbollen, med bland andra RF och RFSL, och att det inte finns något likande regelverk inom svensk fotboll som det finns inom Fifa. Det regelverket, som infördes 2011, säger att en spelare kan behöva verifiera sin könstillhörighet, om den ifrågasätts i samband med en Fifa-tävling.

- Det finns inga planer på att börja genomföra könstester inom svensk fotboll. Om man kommer fram till att det behövs ett tydligare regelverk inom elitfotbollen, måste det givetvis utformas på ett sådant sätt att det respekterar alla individers grundläggande rättigheter. Denna diskussion vill vi i sådana fall ta gemensamt med övriga delar av idrottsrörelsen, och med sakkunniga organisationer som RFSL, säger Anders Hübinette till förbundets hemsida.

Publicerad 2020-01-20 kl 18:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå