Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
2v

SvFF ger upp tanken på att flytta VM: "Det är naivt"

Foto: Bildbyrån/TT.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en längre intervju med Håkan Sjöstrand i spelaren.

DOHA. Byggnads Johan Lindholm menar att gästarbetarna i Qatar lever under slaveri.
Men Svenska Fotbollförbundet har gett upp tanken på att flytta VM.
- Det är en utopi. För mig är det naivt att folk tror att VM skulle kunna spelas någon annanstans, säger Håkan Sjöstrand.

Om fyra år ska VM spelas i Qatar. Ett land där gästarbetare lever under slavliknande förhållanden och där svenska landslaget har lagt sitt träningsläger, något som har väckt en hel del kritik.

Under veckan har de nordiska fotbollsförbunden varit i Qatar för att besöka arrangören för VM 2022. Svenska fotbollförbundet har träffat de Qatars Supreme Committee, som planerar mästerskapet, Qatars fotbollsförbund, de internationella fackförbunden och en grupp av de gästarbetare som utnyttjas i landet.

- Vi träffade 30-talet gästarbetare som inte levde under bra förhållanden. De hade inte fått ut sina decemberlöner och hade inte sina pass. Det är viktiga möten, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand. 

Vad kände du när du träffade gästarbetarna som inte hade några bra rättigheter, som inte kan lämna landet när man vill eller inte har fått sin lön?
- Det här var personer som inte jobbade med arenabyggena. Det som framkommer i mötena och diskussionerna är att ungefär 30 000 arbetare som jobbar med arenorna och där har det skett förbättringar. Sedan har du över en miljon arbetare till här, som lever under bedrövliga förhållanden, och det här var sådana arbetare. Det framkom ju helt klart att deras förhållanden… alltså tänk om vi inte skulle få ut en decemberlön hemma innan jul, vilket liv det skulle bli.

- I diskussionerna med organisationerna så ställer vi frågan hur man ser på att vi är här, och man tycker att det är bättre att vara här, att det är bättre att fotbollen kommer hit. Att det driver på frågorna i rätt riktning. Så att det uppmärksammas är ett sätt att driva på förändringar som måste till för arbetarna lever under bedrövliga förhållanden.

Var det något som ni framförde när ni träffade Qatars förbund?
- Ja. Vi har framför allt fört fram att om vi nu pratart om människor som jobbar med byggena så kommer det ju en tid när det kommer hit massa människor och då måste dom ju också angripa servicesektorn också och ta tag i den på samma sätt och säkerställa att det finns bra villkor. Du har ju hotell, restauranger och andra saker.

Man säger ju så och delar upp människor som jobbar med arenorna och att dom har det bättre än människorna som jobbar med infrastrukturen här, som hotell och nya vägar och så – men mycket av saker och ting byggs ju för att det ska vara ett mästerskap, så kan man separera arbeta från varandra?
- Det är väl aldrig okej, det är ju helt omänskliga förhållanden och det kan vi inte acceptera på något sätt, oavsett om det är VM eller något annat. Här lever ju folk under såg dåliga förhållanden och det vi kan göra då är att försöka vara delaktiga och driva på frågorna.

 - När jag frågar ILO om det är bäst att vi bojkottar eller inte så blir svaret nej, var på plats, fortsätt driv på de här frågorna, det gör skillnad. När vi får den informationen och deras kunskap så väger det ganska tungt i sammanhanget.

Riku Riski avstod från att följa med Finland till Qatar, samtidigt nobbar flera klubbar från Skandinavien att åka till Dubai – men du är övertygad om att ni gör rätt?
- Ja, vi har ju naturligtvis tittat på de här frågorna och diskuterat och vi har kommit fram till att det sättet som vi agerar på är rätt. Vi tror på att dialog är rätt sätt att angripa de här problemen. Vi tror att det är starkare och jag tycker att jag får det bekräftat också i den dialogen med organisationerna som jobbar här för bättre villkor.

Vissa vill flytta VM – hur ser du på det?
- För mig är det en utopi. För mig är det naivt att folk tror att VM skulle kunna spelas någon annanstans. Titta runt omkring och se på alla byggen här, så för mig är det klart att VM 2022 kommer att spelas i Qatar.

Johan Lindholm, ordförande i svenska Byggnads, är med i delegationen i Qatar. Han är starkt kritisk till att mästerskapet ska spelas i Qatar.

- I grunden är jag naturligtvis emot att länder som inte ställer upp och inte står upp för mänskliga rättigheter inte får arrangera den här typen av arrangemang. Men nu är beslutet fattat och gästarbetarna här behöver allt stöd och därför är det viktigt att Svenska fotbollförbundet och andra är med och trycker på, säger han.

- Det vi har sett här är att små, små steg är gjorda, men det är bra mycket mer som behövs göras. Jag har visat runt alla nordiska fotbollsförbund som också har fått träffa gästarbetare som vittnar om att dom fortfarande jobbar under ett modernt slaveri. Man får inte ut sina löner och får inte tillgodose det dom har rätt till, och det är tragiskt. Därför kan vi aldrig sluta att vara blåslampa här och jag hoppas att fotbollsförbundet fortsätter med trycket, för att trycket behövs. Det är det som kommer att göra skillnad, det är jag helt säker på.

- Det här är unga killar oftast som kommer hit med drömmar och visioner om att kunna skicka hem en slant pengar till sina nära och kära. Det händer runt hela gulfen som flygs in hit för att bygga det här landet. 1,5 miljoner gästarbetare som bygger ett land som har 200 000 invånare. 

Hur ser du på att Sverige spelar träningsmatcher här mot andra länder från Skandinavien?
- Det får förbundet svara på. Jag är här i egenskap att jag kommer att finnas där byggnadsarbetare far illa och i det här fallet är det nästan upp till tusen som har fått sätta livet till och det är inte acceptabelt. Det måste vi få en förändring på och därför måste vi sätta tryck på Fifa och på Qatars regering. 

Men tycker du fortfarande att man ska spela träningsmatcher här?
- Den frågan får fotbollsförbundet svara på. 

Det finns många som tycker att bojkott är ett dåligt val, men det finns ju flera exempel i historien när bojkott har varit bra – varför kan inte bojkott vara lyckosamt här?
- I grunden är jag också emot att man ens arrangerar i länder som inte ställer upp på mänskliga rättigheter, men i det här fallet så är beslutet fattat och det kommer inte att ändras om det inte händer något. Därför är det minsta vi kan göra att hjälpa till på plats och säkerställa så att alla får ut sina löner, får jobba under bra villkor och får möjlighet att resa hem. Här är ett system som inte modernt utan som är ett slaveri som vi måste få bukt på.

Publicerad 2019-01-08 kl 18:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons