Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
32v

SvFF har anställt matchfixning- och agentutredare: "En före detta polis"

Foto: Bildbyrån

Infälld: Förbundsjuristen Tobias Tibell.

Svenska Fotbollförbundet ser problem med matchfixning och på agentmarknaden.
Därför har man nu anställt en person som ska utreda misstänkta övertramp inom områdena.
- Det är en före detta polis, berättar förbundsjuristen Tobias Tibell för Fotbollskanalen.

I början av det här året meddelade Svenska Fotbollförbundet att man beslutat sig för att anställa en matchfixning- och förmedlarutredare. Det för att motverka kriminella hot inom svensk fotboll, förklarade chefsjuristen Anders Hübinette för GP.

Nu är rekryteringsprocessen över. SvFF har anställt en person som den 3 september inleder en tillsvidaretjänst på förbundets juridik- och säkerhetsavdelning. Innan dess vill inte SvFF gå ut med namn på den man anställt, men förbundsjuristen Tobias Tibell säger följande till Fotbollskanalen:

- Det är en före detta polis som den senaste tiden jobbat på Svensk antidoping. Dessförinnan jobbade han som polis under sju år, bland annat som underrättelsesamordnare och utredare. Han har en bred idrottsbakgrund och ett stort fotbollsintresse.

Vad har ni sökt efter?
- Det är ju ingen hemlighet att vi har tittat efter en person med en polisiär bakgrund och en utredningserfarenhet. Det har varit viktigt att personen har erfarenhet av självständigt utredningsarbete.

Om SvFF fattar misstanke om matchfixning rörande en match inleder förbundet en utredning och i det arbetet kommer den nye utredaren ha en viktig roll. 

- Vi har ett ansvar för att utreda de här frågorna i varje enskilt fall som vi har misstankar. Det är ett resurskrävande arbete, så då ser vi ett behov av den här tjänsten. Den andra delen är de problem vi ser på förmedlarmarknaden, säger Tobias Tibell.

Gällande förmedlare, eller agent som de ofta kallas, har SvFF under en tid jobbat för att få till ett nytt regelverk på plats (eftersom man inte haft den kontroll över marknaden som man velat ha) och ett sådant träder i kraft den 15 juni i år. Det nya reglementet innebär en hel del förändringar och ställer fler krav på agenterna. Bland annat måste de agenter som vill vara verksamma i Sverige registreras och bli godkända av SvFF.

- Vi har ju vidtagit åtgärder på det här området, dels genom det nya regelverket och dels nu när vi får till en utredande funktion där vi följer upp misstänka avsteg och oegentligheter på den här marknaden.

I grund och botten vill inte SvFF att den här tjänsten ska behöva finnas, men ser den som ett måste på grund av den nuvarande situationen.

- De problem som finns och de utredningarna som vi bedriver inom svensk fotboll är ju enormt resurskrävande. Det här är fenomen som är ett hot mot svensk fotboll. Vi ser hellre att vi skulle kunna lägga de här pengarna på att utveckla svensk fotboll, men det här är en nödvändighet, säger Tobias Tibell.

Publicerad 2018-06-01 kl 09:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons