Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF kan ändra beslut om fria byten - efter massiva protesterna

Foto: Bildbyrån

SvFF klubbade igenom ett beslut om fria byten i division 2 och 3 för herrar, samt i division 1 för damer. SvFF har nu beslutat att hålla ett nytt representantskapsmöte den 9 januari
- Det visar svensk fotbolls styrka att vi föreningar faktiskt kan påverka om vi tycker att något inte är okej, säger division 2-tränaren Mladen Blagojevic till Fotbollskanalen.

På Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte röstades förslaget om att införa fria byten i division 2 och 3 för herrar samt i division 1 för damer, igenom. Den ursprungliga motionen kom från Hallands FF, idén hade i sin tur kläckts av Onsala BK i division 2, vilket Fotbollskanalen tidigare rapporterat om.

Beslutet skapade starka reaktioner hos tränare runtom i Fotbollssverige. Stefan Olofsson i Jitex kallade allt för ett ”Kalle Anka-beslut”, och division 3-klubben IFK Tidaholms Magnus Henriksson liknade det vid korpidrott.

Division 2-tränaren Mladen Blagojevic, i Österlen FF, sa tidigt till Fotbollskanalen att han tänkte överklaga beslutet, och menade att det inte var förankrat hos tränarna.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen har protesterna gett resultat, vilket Ystads Allehanda var först att rapportera om. SvFF beslutade under torsdagen att ett nytt representantskapsmöte ska hållas den 9 januari. Förbundet bekräftade senare detta.

Mladen Blagojevic är nöjd med att protesterna gett resultat:

- Det är klart att man blir glad, av den enkla anledningen att det visar svensk fotbolls styrka att vi kan faktiskt påverka vi föreningar om vi tycker att något inte är okej, säger han till Fotbollskanalen.

Mladen Blagojevic ringde runt till en mängd olika föreningar. Med hjälp från andra föreningar kunde till slut en lista med 127 föreningar som protesterade mot beslutet lämnas in till SvFF. Protesterna gjorde sedan att förbundet fattade beslutet om ett nytt möte.

- Där kan jag berömma hur fotbollsförbundet har hjälpt till i detta och guidat så att vi kan göra rätt. För ingen av oss ville upp i en högre instans och överklaga. För beslutet i sig går inte att överklaga för det är taget på ett rätt demokratiskt sätt. Men just beslutets innehåll och vad det får för konsekvenser, det är där vi menar att det inte är bra för svensk fotboll, säger Blagojevic, som hoppas och tror att något bra kan komma ur den heta debatten.

- Kanske alla distrikten får tänka om hur man kommuncierar med sina föreningar, för det här har varit den största biten. Distrikten menar på att vi har mailat eller kontaktat, men informationen har ju inte nått fram. Sedan vems felet är, skitsamma! Här behövs en omorganisation så att sådana beslut är mer förankrade. För tio procent ungefär av de klubbar jag har ringt runt till har vetat om den här motionen och att den funnits där. Övriga blev lika tagna av beslutet som jag den 1 december.

- Där tror jag också att förbundsstyrelsen har tittat på det och tänkt att beslutet inte blev så väl förankrat som det borde ha varit innan beslutet i sig fattades. Jag tror att de också är glada över hur Fotbollssverige fungerar så att säga.

På det nya representantsskapsmöte kommer röstfördelningen att vara; sju röster till SvFF:s styrelse, Sef åtta röster, EFD sex röster och de 24 distrikten var sin röst.

- Där är det enormt viktigt att alla föreningar som inte vill ha fria byten gör sin röst hörd gentemot sina egna förbund. Även utåt men framförallt gentemot sina egna förbund så att förbunden på de mötet kan ha med sig vad föreningarna tycker och hur de vill ha det, säger Mladen Blagojevic.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson kommenterar beslutet om ett nytt representantskapsmöte så här:

- Vi fattar beslutet i ljuset av inspel från våra medlemsföreningar och efter samråd med våra distriktsförbund. Det som framförts är att förankringsprocessen runt om i landet inför beslutet inte varit bästa möjliga, och därför ansåg styrelsen att det enda rätta var att ta en fördjupad diskussion i frågan, att föra fram ett alternativt förslag och kalla Representantskapet på nytt i den här enskilda frågan. Förbundets ambition, och demokratiska grund, måste alltid vara att våra föreningar är informerade och trygga med förarbetet inför de beslut som ska tas, säger Nilsson till fogis.se.

- Genom att lägga ett nytt förslag anser vi att vi uppnår det som motionen från Hallands FF syftar till – att fler ska få möjlighet att delta i spel i de lägre förbundsserierna - samtidigt som vi begränsar de negativa sportsliga konsekvenserna av beslutet.

SvFF lägger fram ett nytt förslag inför mötet den 9 januari:

"I div. 2 och 3,herrar, samt div. 1, damer, utökas antal ersättare från tre till fem. Det föreslås alltså inte längre att det ska införas ett avbytarsystem med fria byten. Regeländringen ska utvärderas under säsongen 2018 och Förbundsstyrelsen ska återkomma med en rapport till det ordinarie sammanträdet med Representantskapet under hösten 2018."

Publicerad 2017-12-15 kl 12:38
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons