Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

SvFF kan gå emot Fifas slopning av agentlicens

10å

Fifa har långt gångna planer på att slopa agentlicensen. Då reagerar SvFF.
– Vi ska se om vi kan behålla vårt system nationellt, säger Lars-Åke Lagrell till fotbollskanalen.se.

Agentbranschen beskrivs inte sällan som smutsig och sluten. Fifa har arbetat för att skapa en större öppenhet i fotbollsvärlden och en av åtgärderna är – lite paradoxalt – att slopa agentlicensen. Arbetsbördan för Fifa att kontrollera agentvärlden är för stor, och genom att lägga större press på klubbarna hoppas man slippa mycket av det jobbet.

ANNONS

– Fifa har 40 jurister som arbetar med agentfrågorna, och nu försöker man bli av med den arbetsuppgiften, säger svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

– Man tycker att det är fullkomligt omöjligt att jobba med de här frågorna. Det är för många slutna delar. Därför vill man övergå till att sätta press på föreningar. Fifa kan ha svårt att få fram mycket från agenter – man döljer en massa. Men med en klubb kan man bara beordra att gå igenom alla räkenskaper.

Fifa vill alltså skapa en större transparens mellan föreningar och Fifa, och tvinga klubbar att redovisa summor för spelarköp och sätta ett högsta möjliga belopp för vad agenter kan tjäna på övergångar.

– Och om föreningen så skulle betala någon mellanhand mer än vad som är tillåtet – då blir det ju en bestraffning för föreningen.

ANNONS

Samtidigt menar Lagrell att det finns risker med Fifas planer. Genom att inte reglera vilka som får vara agenter, kan de ”rötägg” som i den branschen vara kvar – och bli fler.

– Jo, det är rätt. Och vi har ju faktiskt gett Micke Santoft (generalsekreterare i svenska fotbollsförbundet) i uppdrag att se om vi kan behålla vårt system nationellt med agenter.

Lagrell berättar att om Fifa bestämmer sig för att slopa agentlicensen, vilket bestäms i en kongress i maj, kommer man kolla på möjligheterna att upprätthålla det nuvarande systemet i Sverige. Klubbarna skulle alltså få anpassa sig till Fifas planer på större öppenhet. Men agentlicensen skulle vara kvar.

– Cabrerafallet visade ju att systemet har brister. Att förneka bristerna tyder ju på att man skulle vara korkad. Men vi tycker ändå att ha vi har en viss styrning på agentverksamheten, och vi tycker att det finns en hel del seriösa agenter. Att då gå ifrån det systemet och sätta hela pressen på klubbarna, det tror vi inte att Sverige skulle vinna på.

ANNONS
Publicerad 2011-02-03 kl 18:09

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto