POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

SvFF köper 11,1 procent av Friends Arena - för 17 000 kr

Foto: Bildbyrån

2013 investerade Folksam 100 miljoner kronor i Friends Arena och fick då 11,1 procent av Svenska Fotbollförbundets innehav i arenan.
Nu köper SvFF aktierna för 17 000 kronor.
- En bra affär för fotbollsrörelsen, säger SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

2013 gick försäkringsbolaget Folksam in med 100 miljoner kronor i Cooperante AB för att finansiera köpet av 11,1 procent av Svenska Fotbollförbundets innehav i Arenabolaget, som äger Friends Arena. Sedan dess har SvFF ägt 22,2 procent av nationalarenan och 11,1 procent via samarbetet med Folksam.

Men nyligen skrev Folksam ner sin investering i Friends Arena till noll kronor, vilket innebär att de 100 miljonerna som man satsade i arenan ansågs förlorade.

Nu meddelar Svenska Fotbollförbundet på sin hemsida att Folksam säljer sina 11,1 procent till SvFF - för 17 000 kronor.

"SvFF har med glädje tackat ja till erbjudandet och betalar 17 000 kronor för aktierna. Det innebär att Cooperante AB, som ligger kvar som delägare av arenan, fortsättningsvis är helägt av Svenska Fotbollförbundet", skriver förbundet på hemsidan.

- Det är naturligtvis glädjande att vi gör en bra affär för fotbollsrörelsen. Det blir en renodling nu i och med att det bara är Fabege och Svenska Fotbollförbundet som är kvar som ägare i arenan. Det här påverkar ju inte driftmässigt någonting, eftersom vi ändå haft ansvaret för de driftunderskott som har hamnat som Cooperante, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Nilsson ser positivt på att det bara är två ägare i Arenabolaget nu, efter att Jernhusen, Peab och Solna stad köpts ut av Fabege i november förra året.

- Med tanke på de förändringarna är det ganska naturligt att vi gör en renodling där det bara är vi och Fabege kvar, och det är väl förmodligen det som är en del av Folksams ställningstagande.

Är det er ambition att ligga kvar på 33,3 procent av ägandet?
- Inledningsvis pratade vi mycket om vikten av att minska vårt ägande för att klara vår andel av underskotten, men vi har ju ändrat det resonemanget. Ägarandelen är inte lika väsentlig för oss, det som är viktigt är hur stor del av det eventuella underskottet vi tar, och vi har ju tagit en väldigt begränsad del av det under hela arenans levnad, säger Karl-Erik Nilsson.

Och där hjälper ju Fabege till med att täcka för er del av underskottet?
- Ja, vi har ju haft ett otroligt bra stöd inom ägarkretsen under hela tiden. Där har Fabege varit en väsentlig del i ägarkretsen.

Folksam skrev ner sin investering till noll kronor och ni köper nu aktierna för 17 000 kronor. Hur ser ni på att värderingen gått ner så mycket?
- De har ju gjort en värdering av Cooperante och de har säkert fog för det, men det finns ingen anledning för oss eller övriga ägare att gå ner. Vi är otroligt trygga med den värdering som görs kring arenan, det där har ingen påverkan för oss. Det här var ju också ett väldigt bra sätt att förbereda för att genomföra den här affären, så vi är ju naturligtvis glada för det, säger Nilsson.

Något som SvFF inte nämner på sin hemsida är dock att det finns en detalj till i avtalet som nu skrivits. I ett pressmeddelande skriver nämligen Folksam att "en tilläggsköpeskilling på en tredjedel av förbundets möjliga intäkter från Arenabolaget fram till år 2030" ingår i överenskommelsen.

- Försäljningen av Folksam Saks andel i Cooperante är en naturlig följd efter den renodling i ägarstruktren kring Friends Arena som skedde runt årsskiftet. Samtidigt har investeringen inte utvecklats som vi hade förväntat oss, säger Jesper Andersson, ekonomidirektör i Folksamgruppen i en kommentar.

SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson om tilläggsköpeskillingen:

- Skulle vi få resurser är det i högsta grad rimligt att Folksam också får del av dem och kan kompenseras för deras insats för att stötta oss under några år.

Fastighetsbolaget Fabege äger 66,7 procent av Arenabolaget.

Friends Arena har hela tiden haft det tungt ekonomiskt. Efter 225 miljoner i förlust 2012, 225 miljoner i förlust 2013, 265 miljoner i förlust 2014, 269 miljoner i förlust 2015 och 235 miljoner i förlust 2016 ser situationen tuff ut.

I fredags kunde Fotbollskanalen berätta att Lagardère lämnar driften av Friends Arena.

Publicerad 2017-04-11 kl 13:49
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto