Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
48v

SvFF kräver svar om Mutko av Fifa: "Märkligt om inte förtroendet påverkats"

Foto: Bildbyrån.

VM-basen Vitalij Mutko portas från OS och hålls ansvarig för Rysslands systematiska dopning. Nu ska Svenska Fotbollförbundet kräva svar från Fifa om ärendet.
"Vi kommer ställa frågor", skriver ordföranden Karl-Erik Nilsson i ett mejl till Fotbollskanalen.

Under tisdagen berättade den internationella olympiska kommittén (IOK) att Ryssland inte tillåts tävla i kommande vinter-OS i Sydkorea. Anledningen är den systematiska dopning som Ryssland sysslat med. Ansvarig för dopningen hålls Rysslands vice premiärminister Vitalij Mutko, som bland annat har instruerat visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov i Rodtjenkovs arbete med att dopa ryska idrottare.

Mutko är samtidigt ansvarig för fotbolls-VM i Ryssland nästa år, via sin post som ordförande för VM:s organisationskommitté och Rysslands fotbollsförbund. Han har tidigare varit idrottsminister i Ryssland och även suttit med i Fifa council (Fifas högst beslutande organ).

Fifa meddelade under tisdagen att IOK:s besked inte påverkar VM. Hur Svenska Fotbollförbundet ser på ärendet? Så här skriver SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett mejl till Fotbollskanalen på frågan om hur han tänker kring det som nu framkommit:

"Det var ett mycket tufft och skarpt beslut IOK tog och det påverkar förtroendet för all rysk idrott och dess företrädare".

Tidigare har Nilsson förklarat att han tycker att det borde gjorts en betydligt djupare analys innan besluten om att Ryssland och Qatar ska arrangera VM 2018 respektive VM 2022 fattades, och det uttrycker han även nu.

Om Mutko och domen mot honom skriver SvFF-basen:

"Påverkar självklart förtroendet för Mutko. Om han kan sitta kvar som ordförande i den lokala ryska organisationskommittén är en fråga för ryska fotbollförbundet och för Fifa att ta ställning till".

Tycker du och SvFF att Vitalij Mutko kan sitta kvar när det nu slagits fast att han beordrat dopning?
"Han är ordförande i lokala organisationskommittén i egenskap av ordförande i ryska fotbollförbundet. Därför är det en fråga för ryska fotbollförbundet och Fifa att hantera. Det vore dock märkligt om inte detta påverkar förtroendet i negativ riktning".

Nilsson hävdar att Svenska Fotbollförbundet dock kommer att kräva svar från Fifa angående Mutko och OS-domen mot Ryssland.

"Vi kommer att ställa frågor till Fifa i frågan", skriver SvFF-ordföranden.

Fifa har ju i ett uttalande sagt att det här inte har någon påverkan på VM. Vad tänker du om det?
"Jag har noterat det och det kommer förhoppningsvis inte ha någon påverkan på det mästerskap som nu står för dörren. Delar Fifas uppfattning att ett VM som snart ska starta måste självklart genomföras enligt plan".

Hur ser du på att Fifa inte kontaktat visseblåsaren Grigorij Rodtjenkov, att de alltså inte tar del av hans bevis rörande Mutko och hur Ryssland agerat som idrottsnation när det gäller dopning?
"Det är en fråga som Fifa ska besvara hur och på vilket sätt de agerar med anledning av det som hänt i Ryssland och IOK:s beslut. Och jag utgår ifrån att det görs en ordentlig utredning rörande om IOK:s beslut får några organisatoriska konsekvenser kopplat till fotbolls-VM 2018".

En person som har täta band till just Vitalij Mutko är Gianni Infantino. Fifa-presidenten avfärdade frågor om Ryssland och dopning med hänvisning till att det rör sig om "spekulationer" så sent som i samband med VM-lottningen förra fredagen. Miguel Maduro, tidigare ordförande i Fifas governance committee, har vittnat om att Infantino försökte gå runt Fifas regler om att någon som är politiskt aktiv inte samtidigt kan vara en del av Fifa council när det gäller Mutko. Maduro har berättat att Fifa-presidenten försökte påverka Maduro till att godkänna ett omval av Mutko som Fifa council-medlem, trots att det i sådana fall skulle vara ett brott mot regelverket. Men Mutko stoppades från att bli omvald och därefter fick Maduro lämna sin post.

Fifa har hävdat att Maduros anklagelser mot Infantino är falska, och Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ger inte mycket för Maduros berättelse. Det skriver han i mejlet till Fotbollskanalen.

Gianni Infantino arbetade ju, enligt tidigare ordföranden för Fifas "governance committe" Miguel Maduro, för att kunna ha kvar Vitalij Mutko på sin position i Fifa council trots att det stred mot reglerna om att man inte får vara politiskt aktiv samtidigt. Hur ser du på det efter det som nu framkommit?
"Det ryktet har jag inte tagit del av och eftersom Gianni Infantino, innan han blev vald var med, som Uefas representant, och drev fram en stor del av Fifas förändringsarbete ställer jag mig mycket frågande till denna uppgift", svarar Karl-Erik Nilsson.

Publicerad 2017-12-06 kl 19:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons