POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
2v

SvFF låter Bosse Karlsson fortsätta i Uefa: "Till gagn för utvecklingen av domare"

Foto: Bildbyrån.

Bosse Karlsson avgick 2017 som domarbas efter anklagelser om sexuella trakasserier.
Fast SvFF-styrelsen låter honom fortsätta i Uefa - där han nyligen fått mandat på två nya år.
"Han besitter synnerligen viktig kunskap och erfarenhet, skriver SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson, i ett mejl, till Fotbollskanalen.

Förre domarbasen Bosse Karlsson valde i slutet av 2017 att avgå från sin post som ordförande i Svenska Fotbollförbundets domarkommitté. Detta efter att den tidigare domaren Karin Thorbjörn, i en intervju med Fotbollskanalen, berättat att hon i samband med den allsvenska upptaktsträffen 1996 trakasserats sexuellt av Karlsson. Thorbjörn hävdade då att hon under upptaktsträffen ska ha fått "skamliga förslag, alldeles för långa och många kramar och klappar på stjärten".

- De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som domarkommitténs ordförande. Jag har därför meddelat Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att jag lämnar mitt uppdrag med omedelbar verkan. Mitt uppdrag bygger på förtroende, det förtroendet är i och med dessa anklagelser - även om det är 21 år gammalt - så pass skadat att den bästa lösningen för svensk fotboll är att jag träder tillbaka. Jag har inget minne av händelsen och kan därför inte kommentera den, sa Karlsson till Fotbollskanalen efter sitt avsked.

Däremot har Karlsson sedan dess fortsatt haft uppdrag på domarsidan - både nationellt och internationellt. Bland annat togs han, några veckor efter avhoppet som ordförande 2017, in i värmen igen som ledamot i kommittén, men satt endast kvar fram till förbundsmötet i mars 2018. Samtidigt har han även bland annat haft en post som domarobservatör åt Uefa. 

Nu kan Fotbollskanalen berätta att SvFF:s förbundsstyrelse, i januari, åter nominerade Karlsson, i enlighet med domarkommitténs förslag, till att få en post som domarobservatör åt Uefa på två nya år, mellan 2019 och 2021. Det är ett uppdrag som ger drygt 2 000 kronor per arbetsdag.

Fotbollskanalen har ställt flera frågor till Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som under tisdagskvällen är på plats i Lyon för att se VM-semifinalen mellan USA och England, om hur han ser på att Karlsson är nominerad till posten med bakgrund till att den tidigare domarbasen under 2017 blev anklagad för sexuella trakasserier. 

Nilsson ger då, via mejl, det här svaret:

"Bosse Karlsson lämnade på eget initiativ rollen som ordförande i Domarkommittén 2017. Han har hela tiden kvarstått i andra uppdrag på domarsidan såväl nationellt som internationellt. Det är vi tacksamma för därför att han besitter synnerligen viktig kunskap och erfarenhet till gagn för utvecklingen av domare", skriver han och fortsätter:

"Förbundsstyrelsen beslutade enhälligt att utöver de övriga uppdrag Bosse har föreslå honom till en ny tvåårsperiod som internationell domarobservatör".

Bosse Karlsson berättar själv att han har haft uppdraget som domarobservatör sedan 1996 och menar därför att det inte är något "nytt" att han blev nominerad igen.  

- Jag har varit det (domarobservatör) sedan 1996 och har varit med i domarkommittén sedan 2006, så det är inget nytt, säger han till Fotbollskanalen. 

Däremot vill han själv inte kommentera faktumet att han blev nominerad till posten igen - drygt ett och ett halvt år efter att han avgick som ordförande i SvFF:s domarkommitté i svallvågorna av anklagelser om sexuella trakasserier.

- Jag har inga kommentarer till det. 

Du har själv inga kommentarer till det?
- Nej, jag kommenterar inte det. Det får du ta med Karl-Erik Nilsson. 

Bosse Karlsson har tidigare varit domare och har bland annat fotbolls-VM i USA 1994 och finalen i Cupvinnarcupen 1991 på meritlistan. 

Publicerad 2019-07-02 kl 21:31
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå