POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

SvFF markerar efter domarskandalerna: "Skadar förtroendet väldigt mycket"

Foto: Bildbyrån.

Flera domare har hamnat i blåsväder och blivit avstängda.
Nu uttrycker SvFF oro för att domaryrket ska smutsas ner.
- Det skadar självklart förtroendet väldigt mycket, säger Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Det har varit många mörka rubriker över domare i år. Nyligen häktades en elitdomare med internationella meriter misstänkt för tre fall av grovt bedrägeri.

Med en annan person framkom det att han tidigare varit dömd för sexualbrott.

Under tisdagen kom dessutom nya rubriker gällande brottsmistankar mot ytterligare en domare. Smålandsposten skrev då om domaren, som sitter häktad, som misstänks vara huvudmannen i ett omfattande momsbedrägeri vars syfte var att inbringa tiotals miljoner kronor.

Nu uttrycker Svenska Fotbollförbundet oro över att domaryrket ska svärtas ner och att risken finns att det kan bli svårare att få domare.

- Ja, på sikt skadar naturligtvis alla sådana här händelser förtroendet och det måste vi ta på största allvar, utan att jag för den skull kan göra en koppling till att man begår brotten för att man är domare. Men självklart skadar alla sådana här typer av incidenter och händelser förtroendet, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Hur ser du på alla de här sakerna om domarna som har hamnat i blåsväder och stängts av?
- Att grov brottslighet i alla sammanhang är allvarligt och det skadar självklart förtroendet väldigt mycket, och det har ju under året hänt ett antal allvarliga händelser. Jag vill inte föregå pågående brottsutredningar men att man blir häktad och misstänkt för grov brottslighet är naturligtvis jätteallvarligt, säger Sjöstrand och fortsätter:

- Jag har svårt att se varför dessa olika individer begår brott, men det är enskilda individer som begår de här handlingarna och om det på något sätt finns koppling till domarskap, det har jag uppriktigt svårt att se och kan inte uttala mig om. Men varje fall skadar naturligtvis förtroendet då det görs kopplingar till domarskapet. Vi behöver naturligtvis diskutera detta inom fotbollen.

Kan ni göra något förebyggande, pratar ni om något?
- Naturligtvis pratar vi om det här då det görs kopplingar till domarskapet. Framför allt pratar vi med domarkommittén som hanterar domarfrågorna och naturligtvis behöver vi se över vad vi kan göra. Finns det något vi behöver förstärka gällande vår uppförandekod, till exempel?

Kan det bli så att ni begär ut brottsregister?
- I dag är ju kravet från RF att man ska ta brottsregister när det finns nära kontakt med barn, och ett sådant begränsat registerutdrag omfattar ju våld- och sexualbrott för att kunna skydda barn. Om det behövs tas ett större grepp behöver det först i så fall diskuteras bredare inom idrotten med RF och även inom fotbollen?

- I dag gör vi inte det. I dag tar vi inte några andra brottsregister. Och om det skulle bli aktuellt behöver det hänga ihop i ett större perspektiv, hur gör man i övriga samhället gällande brottsregister och är det just fotbollsdomare eller domare för alla idrotter? Den typen av resonemang behöver vi naturligtvis föra och vilka typer av brott och aspekter ska det i så fall omfatta. Det finns många frågeställningar och aspekter som först behöver belysas.

Utöver de tre fallen som redan nämnts har även Martin Strömbergsson blivit avstängd av domarkommittén resten av säsongen, efter att Östersunds Aly Keita upplevt att Strömbergsson uttryckt sig rasistiskt under en match. SvFF bedömde uttrycket som kränkande och stängde av Strömbergsson.

Publicerad 2020-09-30 kl 15:18
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto