POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

SvFF med ny tränarkurs för ex-spelare: "Tar halva tiden"

Foto: Bildbyrån

Svenska Fotbollförbundet har fått tummen upp från Uefa för att arrangera en snabbare tränarutbildning för tidigare elitspelare.
Då jublar Per Widén, utbildningschef hos SvFF.
- Väldigt viktigt att vi får in den här målgruppen i svensk fotboll, säger han till Fotbollskanalen.

Henrik Larsson fick missnöjd gå samtliga tränarutbildningar trots sin fina spelarkarriär och en annan VM 94-hjälte i Jonas Thern har tidigare varit kritisk mot att han behöver gå Svenska Fotbollförbundets tränarutbildningar om han till exempel ska ta över ett allsvenskt lag.

Men numera uppfyller SvFF de tidigare storspelarnas önskan. Förbundet har fått tummen upp att dra igång en tränarkurs för tidigare elitspelare, en kurs som ska gå betydligt snabbare än de vanliga tränarutbildningarna. En liknande kurs har funnits tidigare, men nu ska den utvecklas vidare.

- Skillnaden nu är att det blir en kurs som täcker upp till den näst högsta utbildningsnivån. Tidigare var det bara det första Uefa-steget, men nu får du både Uefa A- och B-utbildningen i den här kursen. Då har du bara, om jag uttrycker mig så, Uefa Pro-utbildningen kvar sen, berättar Per Widén som är utbildningschef hos Svenska Fotbollförbundet.

Uefa har en tumregel om att man behöver ha varit aktiv som spelare i en högstaliga under sju år för att kunna gå utbildningen, men SvFF lutar mot att sänka det kravet.

- Vi har inte bestämt oss än, men jag tror vi kommer sänka den. På den förra utbildningen vi hade så var det fem år som gällde.

Hur mycket snabbare går den här vägen jämfört med den vanliga vägen?
- Man kan väl säga att den här vägen tar halva tiden ungefär.

SvFF har en ambition om att dra igång kursen redan till hösten och att kunna ha en kurs en gång per år. Den kommer i sådana fall löpa över årsskiftet och en bit in på våren.

- Det här är viktigt, att vi får till det här. Vi har faktiskt en hel del spelare nu, både herr och dam, som hört av sig och är intresserade. Det är väldigt etablerade före detta spelare.

Man kommer inte kunna gå utbildningen samtidigt som fortfarande är en aktiv spelare. Dessutom måste man vara kopplad till något lag när man går kursen, även om man inte behöver vara ansvarig för ett lag.

- Det är väldigt viktigt att få in den här målgruppen i svensk fotboll. De har en enorm erfarenhet med sig in. Kan man förvandla den till tränaryrket är det bra för svensk fotboll, säger Per Widén.

Publicerad 2017-03-14 kl 18:22
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå