POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
18v

SvFF motiverar helomvändningen: "Skiljer på träningsmatcher och tävlingsmatcher"

Foto: Bildbyrån

SvFF går emot Riksidrottsförbundet och tillåter nu träningsmatcher.
Men förbundet menar att varje idrott måste bedömas enskilt.
- Vi har respekt för den komplexitet som finnas när man hanterar en hel svensk idrottsrörelse, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande SvFF, till Fotbollskanalen.

Under torsdagen kom Folkhälsomyndigheten, FHM, med ett förtydligande gällande träningsmatcher i fotboll där de meddelade att det "kan vara okej" att spela träningsmatcher utomhus om "man håller avstånd och är högst 50 personer". Samtidigt ska närkontakt undvikas mellan idrottsutövare, precis som "onödiga resor" i samband med idrottsutövande.

Riksidrottsförbundets (RF) ordförande, Björn Eriksson, reagerade kort därefter på FHM:s förtydligande.

- Vi får träna annat. Träna kan vi göra, men så fort du kommer in på tävlingselementet är det i vissa sporter nästan omöjligt att leva upp till kraven. Kan du tänka dig en fotbollsmatch utan närkontakt? Det går liksom inte ihop. Då är det bättre att kalla en spade för en spade. Vi ska inte tävla i den typen av sporter, det går inte förrän pandemin är över och det är nummer ett nu, sa Eriksson till TV4-sporten i går.

Enligt uppgifter till GP ska Björn Erikssons uttalande irriterat "styrande personer inom fotbollen" och på fredagen kom Svenska Fotbollsförbundet med deras tolkning av FHM:s riktlinjer - där de nu väljer att gå emot RF.

"SvFF:s rekommendation är att träningsmatcher kan genomföras enligt vad Folkhälsomyndigheten uttalat. SvFF konstaterar att myndigheten återkommande sagt att det är möjligt att spela träningsmatcher och SvFF utgår från att de fysiska kontakter som sker vid en fotbollsmatch, och de begränsade resor som sker vid (särskilt lokala) träningsmatcher, är hanterbara."

Karl-Erik Nilsson, ordförande för det Svenska Fotbollsförbundet, menar att fredagens beslut var enkelt.

- Strukturen är att vi har en riktlinjegrupp med ett antal av våra funktioner på förbundskansliet som arbetar in de förändringar som kommer från Folkhälsomyndigheten. Den här hanteringen var väldigt enkel. Efter att vi nu har haft ett antal timmar av oreda så är vi nu tillbaka där vi var i onsdags. Så det var enkelt.

Björn Eriksson sa under torsdagen: ”Kan du tänka dig en fotbollsmatch utan närkontakt? Det går liksom inte ihop.” Hur mycket har ni vägt in hans mening?
- Vi har en ordning där vi är helt överens mellan Riksidrottsförbundet och fotbollsförbundet och vi har också noterat att RF har förtydligat sina hållning kopplat till träningsmatcher och att det idag är en annan retorik än den vi hörde tidigare. Vi bedömer, precis som Folkhälsomyndigheten har gjort, att det är möjligt att bedriva träningsmatcher i fotboll. Och eftersom myndigheten återkommande har sagt det så utgår vi från att de fysiska kontakter som vi har i en fotbollsmatch är hanterbara. Däremot är det otroligt viktigt att följa de övriga direktiven, gällande handhygien och annat. Men vi, precis som Folkhälsomyndigeten, skiljer på träningsmatcher och tävlingsmatcher. Helt klokt och rimligt att skjuta upp tävlingsmatcher men träning- och träningsmatcher är väldigt likartat och det går att hantera.

Så du menar att det är en skillnad till Björn Erikssons citat som jag precis läste upp?
- Jag tror att man ska ha respekt för att Björn Eriksson är Riksidrottsförbundets ordförande och hanterar 72 (71 red. anm) olika idrotter. Sedan är vi överens om att varje idrott, ur ett idrottsperspektiv, måste hantera vad som gäller för varje idrott. Och det gör vi i fotbollen. Vi har respekt för den komplexitet som finnas när man hanterar en hel svensk idrottsrörelse. Vad vi är helt övertygade om är att alla, i alla lägen, gör sitt bästa i en exceptionell situation.

Det är ändå två väldigt olika bedömningar?
- Ja, men vi noterar den bedömning som Riksidrottsförbundet har gjort idag och är väldigt nöjda med den.

Publicerad 2020-04-03 kl 13:05
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto