Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF nobbar generell brottspolicy: "Är så få fall"

Foto: Scanpix

SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson

Miiko Albornoz misstänks för sexuellt utnyttjande av barn.

Hans framtid i landslaget är oviss.

- Vi behöver ingen generell policy, utan bedömer varje fall för sig, säger Karl-Erik Nilsson.

De senaste åren har ett par brottmål blivit föremål för debatt kring det svenska landslaget. När Alexander Gerndt anklagades för misshandel ansågs han i första skedet fortfarande vara disponibel för Erik Hamrén, men kort efter tingsrättens fällande dom meddelade SvFF att forwarden skulle stängas av. Efter ett antal månader deklarerade sedan förbundet att Gerndt återigen kunde komma i fråga för svenska trupputtagningar.

Exakt vilka riktlinjer beslutsfattandet utgått ifrån redovisades aldrig, vilket vållade kritik från både medier och supportrar. Många ville se en generell policy inför framtiden, så att alla skulle veta vad som gäller om en ny, liknande situation skulle uppstå.

Den frågan har aktualiserats på nytt, efter tisdagens besked att Malmö FF:s Miiko Albornoz åtalas, misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn. Men fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson planerar ändå inga nya direktiv.

- Vi fortsätter att hantera varje enskilt fall för sig, och kommer inte att införa mer generella riktlinjer, säger han.

Varför inte?

- Fotbollen är oerhört stor och väldigt många människor spelar eller engagerar sig på andra sätt. Det är fantastiskt positivt. Tack och lov uppstår bara ett fåtal händelser av det här slaget, och vi kan därför mäkta med att titta på varje fall för sig. Vi vill kunna beakta de olika situationer vi ställs inför och ta hänsyn till alla omständigheter som råder.

Hur hanterar ni det här aktuella fallet?

- Först och främst vill jag säga att det är oerhört tragiskt för alla inblandade och människorna i deras närhet. Det här är något som inträffat utanför fotbollen och det är viktigt att vi låter rättvisan ha sin gång. Från fotbollförbundets sida ansvarar vi främst för att informera våra förbundskaptener om huruvida en spelare är uttagningsbar eller inte. Det kommer vi att titta på nu.

När då?

- Vi har inte satt något exakt klockslag eller datum. För stunden är vi ju inte i ett läge där en trupp precis ska tas ut. Men vi fick ta del av åtalet idag och kommer att diskutera det i god tid före kommande samlingar.

Publicerad 2013-01-08 kl 19:04
Annons
Annons
Annons