POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

SvFF och Sef eniga i kritik mot polisen: "Vi är djupt bekymrade"

Foto: Bildbyrån/Svensk Elitfotboll.

Polisen arbetar i år mer aktivt för att få bort pyroteknik.
Nu riktar SvFF och Sef gemensam kritik mot polisens nya strategi. 
- Vi är djupt bekymrade, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. 

En konflikt mellan supportrar och polis har präglat den svenska vårsäsongen. Polisen har i år arbetat mer aktivt utifrån en villkorstrappa för att motverka användandet av pyroteknik på fotbollsläktare, vilket bland annat resulterat i förbud mot OH-flaggor och protester från supportrar mot polisens agerande med olika typer av banderoller och tio tysta minuter. 

Nu släpper Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll (Sef, elitklubbarnas intresseorganisation) ett gemensamt pressmeddelande med kritik mot polisens nya strategi med "hårdare tillståndskrav enmligt den så kallade villkorstrappan".

SvFF och Sef låter meddela att deras styrelser har haft ett möte i helgen för att diskutera polisens strategi och meddelar att de anser att den nya tillämpningen "går i rakt motsatt riktning mot den strategi som vi tidigare varit överens om". 

Samtidigt meddelar parterna att de även diskuterade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Erikssons inblandning i frågan. Expressen har tidigare rapporterat att Eriksson har haft dubbla poster, dels som ordförande i RF och dels som ordförande i lobbygruppen "Säkerhetsbranschen", som har som vision att privata vaktbolag på sikt ska ta över enklare polisiära uppdrag, bland annat på idrottsliga evenemang. Det kan, enligt Expressens granskningen, har påverkat polisens aktivare hållning.

- Vi är djupt bekymrade och har noterat att RF tillsatt en oberoende utredning till följd av de anmälningar som gjorts mot Björn Eriksson i RF:s visselblåsartjänst. Vi kommer att följa denna utredning noga och ta ställning till eventuella åtgärder när den offentliggjorts, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i pressmeddelandet. 

SvFF och Sef uttrycker vidare sin kritik så här:

"Polisens nya strategi innebär en orimlig och oproportionell tillämpning av villkorstrappan, där man inte tagit hänsyn till de framsteg som gjorts, och där den positiva utveckling som skett under senare år kring våra matcher inte vägs in. Den har redan inneburit väsentlig skada för klubbar och oskyldiga supportrar, och mer kan följa om inte ändring sker. Vi vänder oss kraftigt mot att åtgärderna riktar sig mot breda supportergrupper som inte har med ordningsstörningarna att göra. Vår fasta övertygelse är att åtgärder ska riktas mot de individer som är skyldiga till brott, och att oskyldiga supportrar och supporterkulturen i stort ska hållas utanför detta. Den positiva supporterkulturen är en mycket viktig del av den svenska elitfotbollen.

Klubbarna är också mycket bekymrade över att den arrangörsansvarige i klubben riskerar åtal så snart pyroteknik eller någon annan ordningsstörning förekommer på arenan, oavsett hur professionellt man arbetat eller vilka långtgående åtgärder som vidtagits för att förhindra detta. Det är ett orimligt ansvarskrav, som även detta straffar oskyldiga."

Svensk elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson kommenterar vidare ämnet så här:

- Vi och våra klubbar har givetvis ett ansvar för att motverka olagliga handlingar och att biträda polisen med att lagföra individer om de begår kriminella handlingar på våra arenor. Men polisens nya strategi innebär en oacceptabel kollektiv bestraffning av alla supportrar och leder till att unga, annars skötsamma, individer också vänder sig mot polisen och ser den som en fiende. Detta är det sista vi vill, säger han. 

Olsson fortsätter:

- Vår oro är att polisens nya ensidigt framtagna strategi dels är verkningslös mot problemen, dels drabbar oskyldiga parter och slutligen att den både riskerar att förvärra problemet och skapa en återkomst av mycket värre våldsproblem som vi kommit långt i att stävja.

Karl-Erik Nilsson anser att den nuvarande situationen inte är ohållbar och meddelar samtidigt att han, ihop med Lars-Christer Olsson, kommer att hålla ett möte med polisen i nästa vecka för att diskutera ämnet vidare. 

- Den nuvarande situationen är inte hållbar. Jag och Lars-Christer Olsson kommer i nästa vecka att träffa företrädare för Polisen som ansvarar för idrottsfrågor. Vi ser också fram emot att tillsammans med våra supportrar diskutera den mycket bekymmersamma situationen med idrottsminister Amanda Lind under Almedalsveckan i början av juli. Det är bara tillsammans som vi kan se till att svensk fotboll kan behålla sin närmast världsledande position i engagerat och gott supporterskap, säger Nilsson. 

Publicerad 2019-06-18 kl 10:26
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto