Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF och Sef har sålt Onside: ”Vi fick betalt”

Foto: Scanpix.

ABU DHABI. Svensk fotboll har sålt sitt produktionsbolag Onside.

Nya ägare är ledningen – uppbackat av danskt kapital.

- Affären har gått igenom, säger Kenneth Håkansson till fotbollskanalen.se.

Redan före jul avslöjade fotbollskanalen.se att Elitklubbarna och Svenska fotbollsförbundet var på väg att sälja sitt tv-produktionsbolag Onside. Då var det locket på från ägarna.

Nu bekräftar Kenneth Håkansson, som sitter i förbundets styrelse och är med i Sef:s ledning, att bolaget är sålt.

-          Förbundet och Sef har behållit tio procent var men det stora är sålt till ledningen som är uppbackade av finansiärer. Vi ansåg att det var den bästa lösningen för bolaget, säger Håkansson som är överledare för landslaget i Abu Dhabi.

 -        -  Jag har alla papper men jag kan inte exakt svara på vilka det är som klivit in med kapital.

För 13 år sedan grundade Svenska Fotbollförbundet produktionsbolaget Onside ihop med Svenska Spel och tanken var att ta hand om den mesta tv-produktionen kring svensk fotboll. Bland annat har man legat bakom storbildsskärmarna på de allsvenska arenorna och studios hos alla allsvenska fotbollsklubbar.

Fast efter fem år med stora förluster så avvecklade Svenska Spel sitt ägande:

-          Att producera tv tillhör inte Svenska Spels kärnverksamhet, både Svenska Spel och Onside vinner på att frikopplas från varandra, sa Svenska Spels dåvarande vd Jesper Kärrbrink. 

Köpare till 50 procent blev istället Sef som på uppmaning av förbundet gick in i Onside men stora investeringar i ny teknik har slukat intäkterna och man har haft svårt att visa vinst och sedan Sef gick med är förlusten sju miljoner kronor. Sef har under lång tid letat köpare till Onside men haft svårt att hitta alternativ som velat gå in med det som krävs för att kliva in.

-          Vi har letat efter köpare i över ett år och det stod mellan den här lösningen och Mediatec men i slutändan blev det här den bästa lösningen för alla inblandade, säger Håkansson.

Fick ni några pengar för era delar?

-          Ja, vi fick betalt.

Tidigare har Onside haft ett team som följt landslaget men i dagsläget har förbundet avslutat samarbetet med produktionsbolaget gällande landslagsbevakning och ingen är med i Abu Dhabi. Det återstår att se om man tar tillbaka den delen eller om det blir något annat bolag som kommer att bevaka landslaget åt förbundet.

Vid sidan av landslaget har Onside haft ett projekt som kallas Klubb-TV men dess framtid är osäkert.

-         - Vad jag förstår är det inte säkert att det fortsätter, säger Kenneth Håkansson.

Publicerad 2014-01-14 kl 16:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons