Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF om bombdåden i Turkiet: "Inga hinder för att spela matchen"

Turkiet har skakats av flera bombdåd och delar av landet befinner sig i ett inbördeskrigsliknande tillstånd. Men Sveriges landskamp 24 mars ska spelas som planerat.
- Det är vår bedömning, säger  säkerhetskonsulenten Janne Gustavsson.

Under de senaste månaderna har säkerhetsläget i Turkiet försämrats, inte minst när det gäller de regioner som gränsar till det krigsdrabbade Syrien, skriver svenska utrikesdepartementet på sin hemsida. UD avråder från resor till ett flertal områden i landets sydöstra delar och uppmanar turister att vara vaksamma samt att undvika folksamlingar och demonstrationer även när de besöker andra platser. Som huvudstaden Ankara, där ett uppmärksammat bombdåd kostade 28 människor livet så sent som 17 februari.

Samtidigt planerar svenska landslaget, som en del i sin uppladdning inför EM, ett träningsmöte med just Turkiet 24 mars i kustorten Antalya. Men enligt Janne Gustavsson, tidigare Säpo-vakt som ihop med SvFF:s Anders Sigurdsson ansvarar för den blågula truppens säkerhet, finns det i dagsläget inga hinder för att genomföra matchen.

- Vi följer givetvis utvecklingen på nära håll genom de kanaler vi har tillgång till, och särskilt nu med tanke på vad som hänt. Men vi har inte fått några indikationer på att matchen inte ska kunna spelas, säger Gustavsson till Fotbollskanalen.

Vilka kontakter har ni tagit för att bilda er en uppfattning?
- Som alltid för vi en dialog med förbundet, i det här fallet det turkiska, och deras säkerhetsansvarige. De har gett oss en beskrivning av sitt upplägg som ska hjälpa oss och dem att genomföra det här på bästa sätt. Sedan har vi pratat med svenska ambassaden i Ankara för att få deras förstahandsuppgifter om hur de ser på läget.

Och då har ni fått lugnande besked?
- Ja, vi gör ingen annan bedömning än ambassaden, och i förlängningen UD, som ju skriver på sin hemsida att det inte finns någon avrådan för svenska resenärer att åka till Antalya. Fotbollförbundet har ingen annan uppfattning än svenska och turkiska myndigheter i den frågan.

Det Gustavsson syftar på är en skrivelse från UD som särskilt pekar ut sträckan längs Medelhavskusten som förhållandevis trygg, i jämförelse med exempelvis sydöstra Turkiet där strider mellan regeringsstyrkor och PKK skapat ett läge som påminner om en ”inbördeskrigsliknande situation”.

”Turistorterna utmed medelhavskusten omfattas inte av avrådan och inte heller Ankara, Istanbul eller Izmir”, skriver UD på sin hemsida.

Janne Gustavsson förklarar ändå att fotbollförbundets beslut kan komma att omprövas ändra fram till tiden för avresa inför landslagssamlingen.

- Det beror naturligtvis på vad som sker. Men om det blir några förändringar i säkerhetsläget följer vi upp dem tillsammans med våra samverkanspartners, säger Gustavsson.

Med tanke på bombdådet i Ankara, kommer ni att göra några särskilda förberedelser i form av person- eller skalskydd?
- Det blir ett tråkigt svar på den frågan; sådant kommenterar vi inte. Det skulle vara att eventuellt underlätta för någon med onda avsikter. Vi berättar varken vad vi eller Turkiet gör för att säkerställa evenemanget.

Publicerad 2016-02-24 kl 12:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons