Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SvFF om Figos kandidatur: "Ett spännande framtidsnamn på fotbollshimlen"

Luis Figo vill utmana Sepp Blatter och bli ny Fifa-president. Svenska fotbollförbundet gillar portugisen, men står redan bakom en annan kandidat.
- Däremot ser vi honom som ett mycket spännande framtidsnamn, säger Karl-Erik Nilsson.

Senast under torsdagen ska alla förslag till ny Fifa-president skickas in och kampanjandet pågår för fullt i stora delar av fotbollsvärlden. På onsdagen gjorde den förre superstjärnan Luis Figo, med ett förflutet i såväl Barcelona som Real Madrid och Inter, ett mycket oväntat utspel där han tillkännagav sin egen kandidatur till den åtråvärda posten. Snart stod det klart att flera europeiska nationer backar upp portugisen, och bland annat danska DBU var tydligt med sitt stöd.

ANNONS

Från svenskt håll låter det däremot lite annorlunda. SvFF, med ordföranden Karl-Erik Nilsson i spetsen, har redan skickat in ett rekommendationsbrev till Fifa för att vara med och lägga grunden för en annan utmanare, nämligen holländaren Michael van Praag. När Nilsson hörde talas om Luis Figos medverkan blev han tagen på sängen.

- Jag träffade honom faktiskt i förra veckan i samband med att Portugals fotbollförbund firade sitt hundraårsjubileum. Men då fick vi ingen information om att det här var aktuellt. Egentligen var det först vid offentliggörandet idag som vi förstod att han var med i kampen, säger Nilsson till fotbollskanalen.se.

Hur ser du på Figo som kandidat?
- Det är ett intressant namn, inte minst för att han har koppling till Sverige genom sin svenska fru. Överhuvudtaget känns det bara positivt att allt fler kommer fram och vill mäta sig med den sittande presidenten.

ANNONS

Samtidigt understryker Karl-Erik Nilsson att även Michael van Praag, med sin bakgrund som högste beslutsfattare i Hollands fotbollförbund, har en helt annan meritlista och kanske därmed större chanser att faktiskt samla på sig ett starkt stöd inför det kommande valet.

- Van Praag och Figo har två helt olika profiler. Det är ingen tvekan om att holländaren är den mer erfarne av de två, och att han varit med i fotbollsledarrollen betydligt längre. Samtidigt kommer Figo in med sin starka spelarbakgrund och sitt namn som väcker igenkänning globalt. Men vi var tydliga när vi fick chansen att stötta Michael van Praag med att vi var villiga att göra det. Jag tror kanske att han, ur det korta perspektivet, är den med mest rutin, men att Figo kan bli ett bra alternativ längre fram. Van Praag har varit tydlig med att han bara vill sitta under en mandatperiod på fyra år för att sedan bana väg åt en annan ledare. Ur det perspektivet är Figo ett mycket spännande framtidsnamn på fotbollshimlen, som jag tror kan bli väldigt intressant på sikt.

ANNONS

Hade det inte varit bättre om Europas konfederation lyckades samlas kring ett gemensamt val?
- Man ska ha klart för sig att det blir oerhört svårt att mäta sig med Blatter, oavsett vem som ställs emot honom. Han har en mycket stabil position i stora delar av världen, så det är klart att det blir ett tufft race. Men i grunden är det positivt att den här debatten väcks så att vi kan börja prata om fotbollen och Fifas utmaningar. Det blir en spännande vår på så vis. Sedan är det klart att det hade funnits betydligt större utsikter till ett presidentbyte om en kandidat presenterats långt tidigare.

Vem av van Praag och Figo kommer Sverige att rösta på i maj?
- Vi har inte tagit ställning till det ännu. Utan hittills har vi bara skickat in rekommendationsbrevet för själva kandidaturen. I nästa skede vill vi givetvis veta mer om vad de olika kandidaterna står för och vilka som är deras prioriterade frågor. Men i dagsläget känns Michael van Praag som ett väldigt bra namn.

ANNONS
Publicerad 2015-01-28 kl 18:56

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto