Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF om Gerndt: "Säker på att han kan bli en väldigt fin förebild för våra ungdomar"

Foto: Scanpix

Karl-Erik Nilsson och Alexander Gerndt

SvFF anser att Alexander Gerndt har avtjänat sitt straff – och hoppas att han kan bli ett föredöme för unga spelare.

- Jag är säker på att Alexander kan bli en väldigt fin förebild för våra ungdomar, säger Karl-Erik Nilsson.

17-REAX

För snart två år sedan dömdes Alexander Gerndt för misshandel av sin fru och har sedan dess varit en kontroversiell fråga i landslaget. Först stängdes han av från landslagsspel och i våras valde han att lämna återbud till matchen mot Irland på grund av: “Den negativa uppmärksamheten kring min person”, som han själv sa.

I den förra VM-kvalmatchen mot Tyskland blixtinkallades Gerndt på matchdagen, men då blev det ingen speltid. På tisdagen tog Erik Hamrén ut anfallaren till playoff mot Portugal.

- Han var inte uttagningsbar från december 2011 till april 2012. Därefter har han varit uttagningsbar. Därefter har det bara varit en fråga för förbundsstyrelsen, för ett år sedan när vi avvaktade hovrättsdomen huruvida den möjligen skulle vara en skärpning eller inte. När den inte var någon förändring jämfört med tingsrättsdomen så har vi inte behandlat frågan sedan dess, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

- Sedan vet vi att det fanns folk från början som tyckte att det var fel att förhindra honom från att bli uttagen och tyckte att vi inte borde ha tagit det beslutet. Och jag vet att det var många som tyckte att han inte borde vara uttagen. Det är ju dilemmat i det här, det finns så oerhört många olika uppfattningar. Vi är satta att avgöra frågan och vi har fattat det här beslutet och vi vet att vi har fått kritik för det och vi kommer säkert att få kritik för det den här gången också.

Vad tycker du om kritiken?

- Jag har respekt för den kritiken som har funnits mot oss, både när han blev förhindrad och när han blev tillgänglig. Men vi måste utgå från de förutsättningarna och vi sju som sitter i förbundsstyrelsen har ansvar för det här. Vi upplevde enhälligt att det här var det rätta beslutet.

Hur ser du på argumentet att landslaget inte är en rättighet, att det snarare är ett privilegium?

- Det är klart att det är ett privilegium. Absolut. Och alla de här killarna och tjejerna som tas ut i svenska landslag är ju förebilder och jag är säker på att Alexander också kan bli en väldigt fin förebild för våra ungdomar.

Ni hoppas att han kan bli en bra förebild, tror du att han har lätt att bli det för unga damspelare?

- Jag kan inte bedöma det. Alla sådana här frågor är ju väldigt känsliga. Så är det. Jag hoppas ju att damfotbollsspelare i första hand ska få tjejspelare som förebilder. Det tror jag är det allra viktigaste, att vi kan etablera en sådan aura kring damfotboll så att det blir de bästa damfotbollsspelarna som blir de bästa förebilderna för tjejer. Det tror jag är det bästa för utvecklingen av damfotboll.

Finns det risk att hans bakgrund kan göra att han inte blir den här förebilden?

- Nej jag hoppas inte det och jag tror inte det. Jag tror att det här är försonat och att han nu kan gå vidare och vara en viktig kugge och en bra förebild för svenskar.

Finns det någon handlingsplan när det gäller sådana här bitar?

- Vi har ingen spelare i dag som förbundsstyrelsen har betraktat som icke uttagningsbar. Alla är tillgängliga och uttagningsbara. Vi behandlar varje enskilt fall. I dagsläget har vi inget sådant fall på vår agenda.

Varför tycker du att Gerndt ska vara med i landslaget?

- Jag gör över huvud taget inte den värderingen utan vi gör bara värderingen om spelarna är tillgängliga eller inte.

Varför ska han få vara uttagningsbar?

- Vi bedömde att förhindrandet som vi gjorde från december till april i fjol att det var en tillräckligt kännbar sanktion. I det fallet en mer kännbar sanktion än den samhället hade eventuella planer genom åklagaren att utdöma och därmed tyckte vi att: nu har han den delen att sona och vi är beredda att förlåta och ge honom en ny chans.

Ni har beslutat att han har sonat sitt straff och är värd en andra chans?

- Ja, jo det var så vi sa i april i fjol, sedan vet vi att det finns sådana som tycker att det här är fel och det får vi ha respekt för, men vi tycker att det är okej.

Han har uppenbarligen tyckt att det har varit jobbigt att komma till landslaget, har ni gjort något för att fungera som ett stöd?

- Delen kring stödet kring Alexander sköts kring landslaget. Han tyckte uppenbarligen att det var jobbigt i samband med en av matcherna där han inte fullföljde, men han har väl kommit över det och var ju med senast mot Tyskland.

Så Erik Hamrén och Marcus Allbäck sköter det om att vara stöd?

 - Ja, det är landslagsledningen som hanterar alla sådana frågor.

Alexander Gerndt dömdes den 13 december till två års villkorlig dom och böter - och har alltså formellt avtjänat sitt straff den 14 december, det vill säga om drygt en månad.

Publicerad 2013-11-06 kl 06:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons