Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE
42v

SvFF-ordföranden om domarbasens avgång: "Fanns ingen annan utväg"

Foto: Bildbyrån

Domarbasen Bosse Karlsson avgick under tisdagen.
Detta trots att SvFF blev varse om anklagelserna i förra veckan.
- Vi har haft kontakt med henne och med Bosse. I går bedömde han att det inte finns en annan utväg än att kliva av, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Torsdagen den 23 november skrev Karin Thorbjörn ett inlägg på Facebook om att hon fått skamliga förslag från en 30 år äldre domarkollega, något som gjorde att hon slutade som domare.

I onsdags ringde Fotbollskanalen upp Karin Thorbjörn och då berättade hon sin berättelse. 

Jag var med på en upptaktsträff för herrallsvenskan. Bosse Karlsson var också med. Det dracks en del alkohol. Under kvällen sades det saker som jag tycker är omdömeslöst att säga till en 30 år yngre tjej som dömde fotboll. Att genom maktposition försöka att ta på något som man normalt inte skulle fått när det handlar om relationer. Den kvällen blev det jättejobbigt. Han sa att han var kär i mig, att han ville ha mig och den typen av kommentarer. Det var chockartat, sa hon.

I fredags började Fotbollskanalen att söka Bosse Karlsson för att låta honom bemöta Karin Thorbjörns berättelse. Men trots flera dagars försök till samtal var det omöjligt att få tag på Karlsson. Han svarade inte.

Under måndagen skickade Fotbollskanalen ett sms till honom och förklarade att vi sökte honom rörande Thorbjörns berättelse.

Ungefär en timme senare ringde Svenska Fotbollsförbundets presschef Niklas Bodell upp. Han hade tagit del av Fotbollskanalens sms och hälsade att förbundet i en vecka hade vetat om Karin Thorbjörns påståenden, och att Karlsson kunde tänka sig att prata med oss, men att han behövde lite tid på sig.

Men tio minuter innan överenskommen telefonintervju ringde Bodell upp igen.

- Vi behöver mer tid på oss. Kan Bosse få uttala sig i morgon i stället? Karin har tagit bort sitt inlägg på Facebook så vi behöver kolla upp lite, sa han.

Men den information stämde inte. Thorbjörns inlägg ligger fortfarande kvar på Facebook.

Fotbollskanalen fick sedan en skriftlig kommentar från Bosse Karlsson via Niklas Bodell under tisdagsförmiddagen, efter att Aftonbladet gått ut med uppgifter om att domarbasen skulle avgå.

När du ringde första gången under måndagen, efter vårt sms till Bosse - varför behövde ni tid på er när ni vetat om det här i en vecka?
- Därför att vi inte hade pratat klart med de olika inblandade, säger Bodell.

Varför sa du att Karin hade tagit bort sitt inlägg på Facebook när hon inte hade gjort det?- Vi såg det sedan att hon hade låst in det. Det var väl bara omständigheterna. Det var en del vi ville kontrollera innan vi ville återkoppla till dig.

Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson bekräftar att SvFF vetat om Karin Thorbjörns berättelse.

- Vi uppmärksammades på det här förra onsdagen via hennes Facebook. Så vi har haft kontakt med henne och med Bosse. I går bedömde han att det inte finns en annan utväg att kliva av. Han meddelade mig i går, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

- Uppgifterna skadar förtroendet. Jag har full respekt och förstår beslutet. Det kanske är bäst för alla inblandade och för svensk fotboll.

Hur ser du på hennes påståenden?
- Uppenbarligen har hon upplevt det här som kränkande. Jag har full respekt för det. I grunden är det bra att alla historier kommer fram. Jag hoppas att meetoo-kampanjen drar med sig att det inte ska ta 21 år utan att man kan berätta omgående så att problem kan lösas så fort som möjligt

- Vi tar självklart avstånd från all typ av sexuella trakasserier, det är en del i vår värdegrund att vi tar avstånd från det.

Publicerad 2017-12-05 kl 12:48