POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF-ordföranden om sin företrädare: "Kommer inte att recensera andras uttalanden"

Foto: Bildbyrån

Den tidigare SvFF-ordföranden Lars-Åke Lagrell ifrågasätter Gunilla Axéns berättelse om sexuella trakasserier. Hans efterträdare Karl-Erik Nilsson vill inte recensera Lagrell, men konstaterar:
- Hon har beskrivit den här upplevelsen och den litar jag på att det är precis så hon har upplevt det, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Under lördagen gick SvFF:s förre utvecklingschef, Gunilla Axén, ut i en intervju med Aftonbladet och berättade om olika former av sexuella trakasserier hon blivit utsatt för. Bland annat ska tre tidigare landslagsspelare, vid tillfället inte aktiva i Blågult, ha skickat bilder på sitt kön till Axén. Hon ska dessutom ha ombetts av den dåvarande ordföranden Lars-Åke Lagrell att inte använda kjol på jobbet.

Lagrells efterträdare på posten, Karl-Erik Nilsson, säger så här om Axéns berättelse:

- Man blir ju bedrövad, besviken och bestört. Och oerhört ledsen naturligtvis när sådant här kommer fram.

Det är inget som kommit till din kännedom tidigare?
- Nä, jag har inte hört talas om det här tidigare och de här uppgifterna är naturligtvis upprörande, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Lars-Åke Lagrell menade, i en intervju med Fotbollskanalen, att han aldrig hört talas om detta innan nu i helgen. Senare ifrågasatte den tidigare förbundsbasen Axéns berättelse i en intervju med Sportbladet.

Var och en får dra sina slutsatser. Jag vet att Gunilla är lite besviken på att hon inte fick de positioner hon ville ha i förbundet. Jag hoppas bara det går bra för henne i hennes nya jobb, sa Lagrell.

Lagrells uttalanden har mötts av kritik. Bland annat skriver den nuvarande medlemmen i förbundsstyrelsen Rose-Marie Frebran till Axén på Facebook: "Beklagar Lars-Åkes uttalanden i media! Klart att du inte ljuger om bilderna."

Karl-Erik Nilsson vill dock inte utala sig om sin företrädare:

- Jag vill inte recensera Lars-Åkes uttalande och kommentera hans uttalande. Gunilla har upplevt det här och jag har ingen anledning att tro annat än att hon beskriver precis det hon har upplevt. Jag vill absolut inte på något sätt recensera henne. Det här sitter ju i betraktarens ögon, upplever man sig vara kränkt och fått den här typen av saker tillsänt så är det klart att man blir upprörd och bestört över det. Jag har full respekt, säger Nilsson.

Att uttala sig på det sättet, du tycker inte att det är förlöjligande av hennes berättelse?
- Jag bara konstaterar att jag har full respekt för det hon beskriver och jag kommer inte att värdera och analysera andra uttalanden i det här. Jag bara konstaterar att hon har beskrivit den här upplevelsen och den litar jag på att det är precis så hon har upplevt det. Och det är det vi ska titta närmare på nu.

Kriminologen och genusvetaren Nina Rung var starkt kritisk till Lagrell, och även den dåvarande generalsekreteraren Sune Hellströmmer som undrade varför det tog så lång tid att berätta. Rung menar att Lagrell "är en del av problemet" och i Hellströmmers fall menar hon att "det handlar om en inkompetens som jag inte tycker ska få finnas på den här typen av poster".

- Det får naturligtvis stå för henne. Jag bara konstaterar nu att vi tar det här på allvar, vi har tillsatt en grupp som ska titta in i det här och söka så mycket fakta som möjligt i frågan och vi som är aktiva nu vi tar det här på största allvar. Det är det som är huvudfokus. Olika uttalanden från olika delar av samhället eller idrotten får stå för var och en för sig. Jag bara konstaterar att vi tar det här på allvar och vi ska jobba vidare med frågan, säger Karl-Erik Nilsson.

- Jag tror att det är otroligt viktigt för de som drabbas och för en organisations trovärdighet också att så snabbt man får veta sådant här också tar tag i det, det är min absoluta uppfattning. Men förutsättningen är att man får veta och kan ta tag i det. Och det är det goda med den här kampanjen, att mycket kommer fram i ljuset som kanske inte annars hade gjort det. Och det kommer i grunden och långsiktigt vara bra för alla organisationer.

- Vår utmaning är att det här är något som hände 10, 15, 20 år tillbaka i tiden och de som var föremål för det här är inte verksamma inom Svenska Fotbollförbundet längre. Det gör ju att utmaningen för oss är lite större i det här sammanhanget.

Kommer den här utredningen även att titta på den tidigare förbundsledningens hanterande av frågan eller är det främst att gå till botten med uppgifterna?
- Utredningen började precis nu då. Vi sjösatte gruppen som leds utav Håkan Sjöstrand i lördags och de får påbörja sitt arbete och så får vi se efterhand vad de kommer fram till och vilka uppgifter som kommer fram och så får vi hantera det därefter.

- Vi får se precis vad utredningen kommer fram till. Jag vill spekulera i någonting i det avseendet. Det som kommer fram i utredningen får sedan leda till hur vi ska hantera det. Och jag ser fram emot att förbundsstyrelsen i kommande sammanträdanden får information om hur arbetet förlöper. Men som sagt, vår utmaning är ju lite större än den är i en del andra sammanhang eftersom det hände så långt tillbaka i tiden.

Karl-Erik Nilsson är tydlig med att det är viktigt för SvFF att visa att man tar tag i den här frågan ordentligt.

- Det är klart att det är viktigt. Det handlar om trovärdighet och att människor ska känna sig trygga och inte vara kränkta i sin yrkesutövning. Det handlar också om hur vi uppfattas i ett bredare perspektiv, så det är klart att det är viktigt för oss. Vi vill hålla rent från sådant här i den mån vi kan. Men vi ska samtidigt inte vara naiva, vi är en otroligt stor organisation och ett tvärsnitt i samhället i övrigt så att tro att vi skulle vara helt förskonade från sådant här är snarast naivt.

Enligt Expressen har SvFF kallat sina medlemmar till ett extrainsatt möte under måndagseftermiddagen för att diskutera uppgifterna om sexuella trakasserier.

Jag förutsätter att de gör det som ska göras. Allt ska upp till ytan, det måste vara ett öppet klimat, säger Cecilia Sandell, projektledare för herrlandslaget, till tidningen.

Publicerad 2017-10-23 kl 11:06
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå