Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

SvFF sent med redovisning av agentarvoden - tror på bättring med nya reglementet: "Blir mer komplett"

SvFF upprätthöll inte Fifa:s regel om att redovisa agentarvoden till slutet av mars.
Förbundet hoppas att det blir bättre med det nya reglementet. 
- Jag tror att det kommer att göra översynen mer komplett, säger Christer Witt, medlem i SvFF:s övergångsgrupp. 

Svenska Fotbollförbundet har under de tre senaste åren brutit mot Fifas regel om att redovisa kompletta listor med vad klubbar och spelare betalar ut i argentarvoden. Det måste alla förbund göra innan slutet av mars, vilket Fifa fattade beslut om under 2015 för att skapa mer öppenhet i världsfotbollen sedan agentlicensen slopades den 1 april samma år.  

SvFF publicerade i fjol en lista med endast åtta klubbars agentarvoden, där arvodena dels skiljde sig åt i flera fall från klubbarnas årsredovisningar, samtidigt som det inte fanns några uppgifter om hur mycket spelare betalade ut till förmedlare. 

ANNONS

I år har förbundet ännu inte fått klart en lista med agentarvodena för det gångna året, samtidigt som den, i likhet med de tre senaste åren, inte lär vara komplett. 

- Den finns där, men den är inte komplett och inte publicerad och kommer heller inte att bli det i dag, törs jag lova. Det har varit lite samma varje år. Vi har utifrån Fifas regelverk, alltså förmedlarreglemente, en deadline som passar oss ganska illa. Vi stänger ju fönstret i samma veva och har lite annat att stå i just de dagarna. Listan kommer sannolikt att publiceras först i nästa vecka, säger Christer Witt, medlem i förbundets övergångsgrupp.

- Vi har pratat om att det sakta men säkert blivit bättre och bättre, men det är fortfarande inte hundraprocentigt och kommer sannolikt inte att blir det i år heller. Vi får dock ett nytt reglemente från och med den 15 juni, vilket kommer att göra redovisningen betydligt bättre. I dag redovisar vi det vi har, så det är så komplett som det kan bli, fortsätter han. 

ANNONS

Är det möjligt för er att få ett senare datum att redovisa agentarvodena med tanke på det svenska transferfönsret?
- Jag vet inte hur den möjligheten ser ut. Vi har bara tagit Fifas regelverk rätt upp och ner och tagit till oss det. Sedan är det klart att ju mer man kan digitalisera redovisningen, så blir man mindre beroende av vilket datum det gäller, mindre handpåläggning. I en perfekt värld kan man ju bara ta ut rapporter på vad som finns registrerat. Jag har dock tyvärr inget svar på om det går flytta datumet, säger han. 

Är ni helt beroende av att klubbar och spelare lämnar in uppgifter till er?
- Ja, klubbar och spelare. Så är det. Vi behåller ju inget för oss själva. Vi redovisar helt enkelt det, som vi har att redovisa. 

I januari beslutade SvFF om ett nytt reglemente för agentverksamheten, där bland annat alla agenter måste registrera sig och godkännas av förbundet, vilket träder i kraft i sommar. Christer Witt tror att det kommer att bidra till mer kompletta listor över agentarvodena än tidigare i framtiden.

ANNONS

- Jag tror att det som är på gång nu och ska vara på plats till sommaren kommer att göra allt mer komplett med hela den översynen, då förmedlarna kommer att kunna registrera sig, samtidigt som att det kommer att informeras mycket kring det. Det är bara positiva bitar med att det kommer att lyftas fram, säger Witt. 

FA redovisade nyligen en lista med hur mycket Premier League-klubbarna betalade ut i agentarvoden mellan den 1 februari 2017 till den sista januari 2018, vilket uppgick till två och en halv miljard kronor i agentarvoden. 

Publicerad 2018-04-04 kl 17:15
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto