Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF ser över den sportsliga organsationen – ny chef i höst

Foto: TT

SAINT-NAZAIRE. Erik Hamrén och Marcus Allbäck är historia.
I höst presenterar SvFF en ny sportslig organisation, enligt vad Fotbollskanalen erfar.
Då lär landslagschefen Lasse Richt få ny roll och en ny chef tillträder.

Det svenska EM-utträdet innebär inte bara att spelare som Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson försvinner. Även Erik Hamrén lämnar sitt uppdrag som förbundskapten. Dessutom får Marcus Allbäck sluta som players manager.

Klart är att Janne Andersson blir ny förbundskapten och han får Hamréns scout Peter Wettergren som assisterande förbundskapten. Nu ska de två och landslagschefen Lasse Richt tillsammans ta fram en stab till Anderssons första match, VM-kvalet mot Holland i september.

– Lasse är med och jobbar vidare med det vi ska bygga upp. Han, Janne och Peter Wettergren ska nu hitta tid för att jobba vidare med just ledningen kring landslaget och sen ska de återkomma till mig så snart det bara går, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare vid förbundet.

På frågor om Lasse Richts framtid var Håkan Sjöstrand på torsdagens presskonferens svävande:

– Successivt måste vi ju tänka på successionen, så är det med alla som uppnått en viss ålder. Det är viktigt att vi tittar på det i ett övergripande förändringsarbete för att ta vid efter den otroliga och gedigna erfarenheten som finns, säger Sjöstrand. 

– Lasse är med med den erfarenhet han har som är en otroligt värdefull tillgång i uppbyggnaden av det nya.

Uppgifter till Fotbollskanalen gör gällande att Sjöstrand parallellt jobbar med att ta fram en ny sportslig organisation som ska presenteras i slutet av 2016. Precis som han gick igenom stora delar av SvFF:s övriga verksamhet under 2015 och tog bort 7-8 tjänster så görs en genomlysning av den sportsliga organisationen på både herr- och damsidan. Man ville inte störa EM-förberedelserna samt Sveriges OS-deltagande och därför dröjer den nya planens verkställande.

Dessutom vill man dra nytta av Lasse Richts gedigna erfarenhet när nye förbundskaptenen Janne Andersson sätter sin stab. Lasse Richt jobbade med SvFF:s sponsorer när nya förbundskaptenen Tommy Söderberg behövde hjälp och kom in på den sportsliga sidan i slutet av 1990-talet och den förre spelaren har varit chef sedan dess. Däremot var Richt tydlig i ett reportage i magasinet Offside i december 2014 att EM 2016 var början på slutet för honom och att den nu snart 62-årige ledaren skulle avveckla sig själv. Räkna med tydligare besked mot slutet av 2016 men omstöpningen av landslaget har bara börjat.

Under torsdagens presskonferens var Erik Hamrén tydlig med att påpeka att han klarat SvFF:s mål att nå stora mästerskap, men Sjöstrand höll inte med till fullo:

– Det är så här: Vi har haft en målsättning här att ta oss vidare från gruppen. Övergripande är vår målsättning att ta oss till mästerskap men att delta i mästerskap klarade vi av i november. När vi väl är i mästerskapen måste vi ha andra målsättningar och den här var att oss vidare från gruppen och den har vi inte klarat. Sanningen är att vi tagit en poäng och det är naturligtvis inte tillräckligt bra. Vi har inte uppnått målsättningen ur det perspektivet.

Erik Hamrén tycker att han gjort bra resultat – hur ser du på det?
– Jo, vår övergripande målsättning är att ta oss till mästerskap men när vi väl är i mästerskapen måste vi höja ribban och inte bara delta.

Publicerad 2016-06-23 kl 17:09
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons