Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

SvFF ska inte göra som i Norge: "Vill inte be herrarna göra någon allmosa"

Foto: Bildbyrån.

I Norge gav herrarna upp en del av kakan för damernas skull.
Det är inte aktuellt i Sverige.
- Det första steget vi tar är inte att be herrar göra någon form av allmosa för att vi ska lösa det problemet, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Aftonbladet.

Just nu förhandlar Spelarföreningen och Svenska Fotbollförbundet om ett nytt avtal för spelarna i det svenska damlandslaget. Parterna är ännu inte överens om ett nytt kontrakt och när generalsekreteraren Håkan Sjöstrand inför VM-kvalet mot Ungern fick frågan om det fanns någon risk för att det blir samma situation i Sverige som i Danmark sa han följande:

- Nej, vi för en dialog eller förhandling. Och det är normalt att man för en dialog och diskuterar. Det är själva poängen.

- Sedan skiljer det sig lite från Danmark. Där handlar det mycket om sociala avgifter och vi betalar ju det i Sverige. De har SGI och PGI (sjukpenninggrundande respektive pensionsgrundande inkomst) på sina inkomster. De pratar också om vilka resurser de får till landslaget och jag kommer ihåg när jag satt på planet med Pia (Sundhage) inför EM och frågade henne om det fanns någonting vi kunde göra för att förbättra förutsättningarna och hon svarade att ”nej, vi har precis allt”. Så ur de perspektiven tror jag att vi ligger väldigt långt fram.

I Norge beslutade sig herrarna för att sänka sina inkomster och dela helt lika med kvinnorna. Men en sådan lösning vill inte ordföranden Karl-Erik Nilsson se.

- Vi tar resurser från vår samlade ekonomi till allting. Allting går in i en påse och allting går ut. På det sättet fördelar vi resurserna. Om vi skulle värdera tjejerna på vad killarna avstår så är det inte rättvist tycker jag. Först ska vi värdera vad de ska ha och sen ska vi se hur vi ska fördela resurserna på utgiftssidan. Det första steget vi tar är inte att be herrar göra någon form av allmosa för att vi ska lösa det problemet utan vi ska se vad vi behöver och så ska vi se hur vi prioriterar det sen, säger han till Aftonbladet.

Spelarföreningen är på den här punkten överens med SvFF, det låter generalsekreteraren Magnus Erlingmark hälsa via ett sms till Fotbollskanalen.

"Tjejerna kommer inte heller be killarna att avstå ersättning så där tycker vi samma som SvFF. Det är en förhandling mellan SvFF och tjejerna via oss i Spelarföreningen".

Publicerad 2017-10-25 kl 20:38
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons