Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

SvFF ställde frågor om Arvsfondens öppenhet - kopplade in jurist

2v

När SvFF anmäldes till DO fick man igenom sekretess på ersättningarna till herr- och damlandslaget.
Nu utreds förbundet av Arvsfonden och man har ställt frågor till den statliga fonden om öppenhet, visar handlingar som Fotbollskanalen tagit del av.

Den statliga fonden Allmänna Arvsfonden genomför just nu en utredning av Svenska Fotbollförbundets CSR-projekt "Ett steg framåt", som Arvsfonden finansierat. Varför? De vill reda ut om de medel man gett SvFF har gått till rätt ändamål, efter att det framkommit att en avdelningschef som haft ansvar för projektet fått lämna förbundet efter bidragsfusk kopplat till ett annat projekt: "Alla är olika - olika är bra".

Under flera månader har Arvsfonden ställt frågor till SvFF och genom det har det framkommit att förbundet fått rensa i projektet då man hittat kostnader som felaktigt bokförts på det. Först täckte SvFF upp för 850 000 kronor som belastat Arvsfonden-projektet men egentligen inte skulle ha gjort det. Därefter har förbundet utökat sin genomlysning och kommit fram till att ytterligare 575 000 kronor felaktigt belastat projektet, pengar som man nu ska betala tillbaka till Arvsfonden.

ANNONS

Anledningen till att media lyckats få kännedom om felaktigheterna är att Arvsfonden ligger under myndigheten Kammarkollegiet, vilket gör att deras handlingar är offentliga och kan begäras ut.

Fotbollskanalen har tagit del av mejlväxlingar mellan Arvsfonden och SvFF, samt andra handlingar, i vilka det framgår att förbundet intresserat sig för frågan om vilka uppgifter som den statliga fonden lämnar ut vid begäran från media och allmänhet. 

Förbundet har kopplat in sin juridikavdelning i frågan. I en tjänsteanteckning skriver nämligen en Arvsfonden-anställd att hen blivit kontaktad av en SvFF-jurist.

"Jag pratade med en jurist på förbundet som ville få klarhet i om vår hantering av handlingar faller under offentlighetsprincipen och kopplingen till sekretesslagstiftningen. Jag förklarade att vi är en myndighet som lyder under offentlighetsprincipen och att vi har väldigt få undantag gällande sekretess", går att läsa i anteckningen som fortsätter:

ANNONS

"De bör därför se över vilka uppgifter de sänder in så att det inte är mer än vad som behövs. Om det finns underlag som inte är av relevans för vår bedömning (tillexempel om andra personer än de berörda förekommer i samma underlag) så kan de själva maska detta innan det kommer in".

Vidare har SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson skrivit följande i ett mejl till Arvsfonden:

"Svenska Fotbollförbundet vill också uppmärksamma Arvsfondsdelegationen på att det bifogade underlaget innehåller en rad uppgifter om enskilda individer. Vid en eventuell begäran om att Arvsfondsdelegationen ska lämna ut hela eller delar av underlaget måste det nogsamt prövas om samtliga eller vissa av uppgifterna i materialet omfattas av sekretess med hänsyn till skydd för enskilds personliga och ekonomiska förhållanden".

ANNONS

Men Arvsfondens enhetschef Hans Andersson upplever inte att förbundet försökt påverka vad man lämnar ut för uppgifter.

- Nej, absolut inte. Vi lämnar alltid ut allt som är offentligt. Dessutom så snabbt vi kan, säger Andersson.

I ett mejl till Fotbollskanalen skriver SvFF:s Andreas Jansson:

"Jag har full förståelse för att media vill och bör granska ett ärende av det här slaget. Och det material vi lämnar ifrån oss till en myndighet ska självklart vara offentliga handlingar. Sedan kan det finnas vissa uppgifter i materialet, till exempel olika personuppgifter - adresser, inkomster med mera - som kan behöva hanteras med sekretess. Vilket vi framfört, men det är såklart upp till Arvsfonden att avgöra".

Att Svenska Fotbollförbundet framför åsikter till myndigheter om vad för typ av information som borde sekretessbeläggas har hänt förut. När Diskrimineringsombudsmannen utredde skillnaderna i SvFF:s avtal med spelarna i herr- och damlandslaget bad förbundet om att ersättningarna skulle hemlighållas. Det slutade i att beloppen i avtalen sekretessklassades.

ANNONS
Publicerad 2021-11-16 kl 12:58
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto