POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

SvFF tar ut spelare själva till elitläger: "Har en annan uppfattning"

Foto: Bildbyrån.

Elitlägret i Halmstad har varit en infekterad fråga i svensk fotboll.
Tre förbund har valt att bojkotta att ta ut spelare till lägret.
Nu sätter SvFF ned foten.

Skåne, Västergötland och Halland har under ett par år bojkottat elitlägret i Halmstad, eller så kallade "utvecklingsläger", för ungdomar som är 15 år. Det har lett till en infekterad fråga mellan de förbunden och SvFF. Nu sätter Svenska fotbollförbundet ned foten och ska på egen hand ta ut spelare till lägrena.

- Det är ingen hemlighet att tre distrikt har valt att inte skicka spelare till lägren 2018. Vi tycker det är mycket olyckligt, framför allt för spelarna, säger Jörgen Eriksson, vice ordförande i SvFF, i en kommentar på förbundets hemsida.

- Men genom att styrelsen nu har beslutat att SvFF tar över uttagningsprocessen om distrikten fortsatt väljer att ställa sig utanför, har vi säkerställt att alla spelare behandlas lika - att urvalet är fullständigt och att ambitionerna med vår spelarutbildningsplan kan fullföljas.

Claes Ohlsson är ordförande i det skånska fotbollsförbundet och han har en annan uppfattning än SvFF.

- Det är ju så att de har en uppfattning och vi en annan. Vi har en bredare verksamhet nu än tidigare och vi är ett stort distrikt. Problemet tycker vi är att om vi ska vi skicka 16 pojkar och 16 flickor så måste vi börja selektera dem tidigt för att ge alla samma förutsättningar och det tycket inte vi stämmer överens med uppdraget att utveckla den skånska fotbollen där vi uppfattar det som att så många som möjligt ska ha så bra utveckling som möjligt så länge som möjligt. Nu bedriver vi en större verksamhet till och med 17 år. Vill de nu ta ut spelare själva till sitt läger i Halmstad får de väl göra det, säger han till Fotbollskanalen.

Hur har dialogen sett ut?
- Vi har haft en dialog under de sista tre åren och den har varit lite upp och ned. Men det är bara konstatera att vi har olika syn på detta och jag har förståelse för att mindre distrikt ser på Halmstadslägret med lite andra ögon än vad vi gör. Det jag inte förstår är varför vi ska göra på samma sätt i 24 olika distrikt när vi har olika förutsättningar.

Han menar också att det inte är lägrena som bäddar för att få fram framtida lanslagsspelare.

- Det är ju så att hundra procent som kommer med i våra seniora landslag kommer från elitklubbarna. Så det är egentligen bara en tidsfråga när de (spelarna) ska in i den verksamheten, om det är vid tioårsåldern eller femtonårsåldern. Vi tycker att ju fler spelare som kan vara rekryteringsbara i högre ålder, desto bättre är det.

Publicerad 2019-02-15 kl 13:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå