Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF-topp känner oro efter polisens paus: "Det är allvarligt"

Sverige

Polisens arbete mot idrottsrelaterad brottslighet pausas.
Svenska Fotbollförbundet känner oro över det beskedet. 
- Det är allvarligt att de tvingas göra sådana här prioriteringar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Tidigare under fredagen berättade kriminalkommissarien Fredrik Gårdare, som har varit chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, att gruppens arbete pausas på obestämd tid. Stockholms län har tagit beslut om det med anledning av att polisen måste prioritera gängkriminalitet, vilket påverkar utredningar rörande bland annat matchfixning. 

- Det är rött läge vad gäller mordutredare och analytiker. Det har staplats så många ouppklarade fall på hög att arbetsmiljön riskerar att bli ohanterlig och personalen går in i väggen, sa Gårdare till Göteborgs-Posten, som var först med att rapportera om nyheten.

Annons

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand tycker att det är allvarligt att gruppens arbete pausas, då han menar att Gårdares grupp har gjort ett väldigt viktigt arbete mot brottslighet inom fotboll och idrott. Samtidigt förstår han varför polisen tvingas pausa arbetet, då det är brist på resurser inom myndigheten. 

- Vi har fått informationen och det kom väldigt oväntat. Naturligtvis får det konsekvenser. Gårdare (Fredrik) och aktionsgruppen har gjort ett gediget och väldigt viktigt arbete kopplat till den brottslighet som idrotten är utsatt för i form av matchfixning primärt, men även i form av agentverksamheten och hot och våld. Naturligtvis får det konsekvenser, samtidigt som jag har en förståelse om polisen inte har tillräckligt med resurser, att de tvingas prioritera på det sättet som de gör, säger han till Fotbollskanalen. 

Annons

Sjöstrand fortsätter:

- Men det är allvarligt att de tvingas göra sådana här prioriteringar, där det borde tillskjutas och finnas resurser för att ta hand om båda. Vi ser också att det finns beröringspunkter kring den gängrelaterade kriminaliteten med den brottslighet som finns kring matchfixning, hot och våld. Vi har fått information om denna förändring och vi ska sätta oss ner och analysera vilka konsekvenser det här får för oss. Vi har redan i dag ett antal personer som jobbar med de här frågorna, men vad kommer vi att behöva göra framöver för att jobba vidare med utredningsarbetet? Det här är otroligt viktigt, om inte den viktigaste kampen för fotbollen och idrotten att komma till rätta med de problem som vi exempelvis ser med matchfixning.

Ni kommer att analysera möjliga konsekvenser. Vad tror du att det här innebär för fotbollen, då polisen inte kommer att jobba med de här frågorna på samma sätt som tidigare?

Annons
- Vi har haft ett otroligt bra och konstruktivt samarbete med aktionsgruppen rörande utredningar och vi måste naturligtvis ta kontakt och prata med polisen kring vad det får för konsekvenser. Det blir naturligtvis begränsningar kopplat till den utredningsverksamhet som de kan bedriva framöver. Jag vill verkligen framhålla det viktiga och gedigna arbetet som den här aktionsgruppen har gjort och betydelsen för att komma till rätta med de allvarliga problem som finns. 

Är du orolig över att aktionsgruppens paus kan leda till fler fall av exempelvis matchfixning?
- Vi har haft en oro gällande otillräckliga resurser redan innan. Det är ju ett faktum att det finns kriminella krafter som har satt sina klor i fotbollen på olika sätt, genom matchfixning och agent-verksamheten. För att komma till rätta med det behövs den här typen av motkrafter, som AGI (aktionsgruppen) har varit. Det är klart att det är allvarligt och bekymmersamt. Det var allvarligt innan, men nu blir läget ännu allvarligare. Vi måste se vad vi kan göra, samtidigt som vi som fotbollförbund behöver hjälp från myndigheter. Idrotten är ju ett brottsoffer. 

Annons

Med tanke på aktionsgruppens gedigna arbete i de här frågorna låter det lite mörkt just nu. Väntar en mörk tid i de här frågorna?
- Vi måste fortsätta göra vad vi kan, men det är ändå polisens uppgift att bekämpa brottslighet i Sverige. Det är det som myndigheten är till för med förståelse för att de har begränsade resurser och tvingas göra prioriteringar. Vi måste fortsätta jobba för att vi ska få den nödvändiga hjälp vi behöver. De problem som finns kopplat till matchfixning och kriminella nätverk är ödesfrågor för idrotten och fotbollen.

Tidigare i dag skrev även GP att ett par av aktionsgruppens utredningar påverkas av gruppens paus. Det gäller bland annat utredningen om misstänkt spelfuskbrott runt Gais-matcher som nu avslutas, då åklagaren inte kan gå vidare. Samtidigt pausas förundersökningen gällande misstänkt utpressning och spelfuskbrott runt Norrby-matcher, precis som att polisens samarbete med Ekobrottsmyndigheten gällande en förundersökning kring en agent, som har kopplingar till landslagsspelare, också pausas. 

Annons

Sjöstrand anser att det är allvarligt. 

- Det är beklagligt. En anledning till att de här utredningarna bedrivs är för att det finns stora misstankar om att det förekommer oegentligheter. Det är allvarligt och bekymmersamt. Vi har nåtts av informationen i veckan och det är för tidigt för oss att se vilka konsekvenser det får, men det är allvarligt.

Gårdare är tydlig med att det inte finns resurser. Finns det något SvFF kan göra för att det ska bli större resurser till polisen, då fotbollen också behöver hjälp?
- Naturligtvis kommer vi att föra fram vårt budskap kring behovet av den hjälp vi behöver och det tycker jag att vi har gjort tidigare i olika sammanhang, men vi får fortsätta att jobba för det. Idrotten tar stor skada av det här. Vi ska analysera läget och vi kommer att fortsätta föra fram våra synpunkter. Som företrädare för fotbollen tycker jag det är rimligt att regeringen och myndigheter ser till fotbollens betydelse att man också tillskjuter och ger oss hjälpen som vi verkligen behöver och som även samhället behöver. 

Annons

Vilka ska ni föra fram era synpunkter till?
- Det är flera instanser som vi behöver jobba mot för att föra fram vårt budskap. Ytterst handlar det också om att en regering behöver tillskjuta resurser på det här området om man vill värna idrotten och fotbollen. Då är det naturligtvis där man måste tillskjuta resurser. Det är otroligt komplexa utredningar och kartläggningar som behöver göras och som är tidskrävande. Det är bekymmersamt.

Publicerad 2021-09-03 kl 16:26
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto