Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
4:25

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Sverige-Spanien ovan.

SvFF vänder - ingen januariturné i Qatar

2v

Herrlandslagets januariturné 2022 kommer inte att förläggas i Qatar, meddelar SvFF under onsdagen.
Detta efter Fotbollskanalens avslöjande om att Sef-klubbarna motsätter sig en Qatar-turné.
- Det låter som ett klokt beslut från deras sida, säger Sef-ordföranden Jens T Andersson till Fotbollskanalen.

Svenska Fotbollförbundet meddelade tidigare i ett utskick till klubbarna i Svensk Elitfotboll (Sef), intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, att man planerade för en januariturné med herrlandslaget i Qatar 2022. En av motiveringarna var de utmärkta sportsliga förutsättningarna.

Fotbollskanalen kunde under gårdagen avslöja att Sef-klubbarna var kritiska till valet att förlägga januarilägret i Qatar och att Sef ville få SvFF att flytta januariturnén till ett annat land.

- Ståndpunkten från klubbarna blev ganska tydlig: man anser inte att ett träningsläger i Qatar är bra, sa Sef:s ordförande Jens T Andersson till Fotbollskanalen då.

ANNONS

Andersson berättade också att han skulle skicka vidare klubbarnas åsikter till SvFF. Senare under tisdagen hölls ett möte som nu har resulterat i att förbundet tvärvänder i sin planering. Det blir ingen januariturné i Qatar 2022.

"Under gårdagen hölls ett möte med klubbchefer och ordföranden inom Sef som uttryckte en enad åsikt om att lägret inte bör äga rum i Doha kommande år. Det har SvFF lyssnat på och kommer därför inte förlägga lägret i Qatar.", skriver förbundet i ett uttalande.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand utvecklar:

- Hela konceptet med januariturnén bygger på att de allsvenska klubbarna är villiga att släppa sina spelare till oss då det inte sker på internationella Fifa-datum. Efter ett bra samtal med Sef:s ordförande Jens T Andersson i går kväll är det tydligt att det finns en enad åsikt bland klubbarna att man inte vill att lägret ska äga rum i Qatar. Då hela upplägget bygger på samförstånd med klubbarna så kommer vi att titta på andra alternativ. Det som är klart är att januariturnén inte kommer att vara i Doha.

ANNONS

Förbundet kommer nu arbeta för att januariturnén ska äga rum på annan ort, då man ser turnén som sportsligt viktig för att spelare ska kunna ta steget vidare till "det riktiga A-landslaget". Januariturnén brukar mestadels innehålla spelare från allsvenskan.

När Fotbollskanalen når Jens T Andersson kort efter beskedet är han nöjd över beslutet.

- Det låter som ett klokt beslut från deras sida. Vi har haft möten med dem i går och i dag och ja, det är ett bra beslut, säger han.

Var det ett väntat beslut?
- De var i en planeringsfas och dialogen mellan oss är respektfull och prestigelös. Vi samverkar mycket kring januarilägret så det var väntat.

Andersson fortsätter:

- Det arbetet SvFF gör kring VM tycker vi är ett bra påverkansarbete. Men där är det Fifa som bestämmer och där såg vi en tydlig skillnad mot ett träningsläger i Qatar. Sedan var det var ett horribelt beslut 2010 att lägga VM i Qatar men då får man göra det bästa utifrån situationen.

ANNONS

Nyligen släppte människorättsorganisationen Amnesty en ny rapport om läget i Qatar, som arrangerar VM för herrar 2022. I den slår man fast att tusentals gästarbetare dött i landet under perioden 2010-2019. Amnesty kritiserar också Qatar för att rutinmässigt klassa dödsfallen som "naturliga" i stället för att utreda dödsorsaken.

Qatar saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir. I landet är homosexualitet förbjudet, pressfriheten ytterst begränsad och landet tillämpar spö- och dödsstraff. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är lagarna i Qatar diskriminerande mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer.

"Redan innan första året SvFF åkte till Qatar på läger har ett omfattande arbete pågått vid sidan av fotbollen för att försöka bidra till positiva förändringar kopplat till mänskliga rättigheter och situationen för migrantarbetare. Det påverkansarbete som vi gjort i Qatar gällande mänskliga rättigheter och situationen för migrantarbetare kommer att fortsätta.", skriver SvFF i uttalandet.

ANNONS
Publicerad 2021-09-08 kl 10:04
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto