Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Till höger: SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson.

SvFF vill inte svara på om fuskande chefen fått avgångsvederlag: "Gjordes en uppgörelse"

4v

En avdelningschef har lämnat SvFF efter ekonomiskt fusk.
Om personen fick ett avgångsvederlag? På den frågan vill förbundet inte ge ett rakt svar.
- Det gjordes en uppgörelse, säger kommunikationschefen Andreas Jansson till Fotbollskanalen.

Tidigare i år uppdagade Svenska Fotbollförbundet att en avdelningschef i hemlighet betalat ut 560 000 kronor i bidrag från sociala projektet "Alla är olika - olika är bra" till sin egen förening. Medarbetaren har därefter betalat tillbaka pengarna och lämnat förbundet.

Personen har fått lämna organisationen eftersom förtroendet varit förbrukat, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Under onsdagen kunde Fotbollskanalen avslöja att det även finns interna misstankar om att avdelningschefen missbrukat medel som SvFF fått från den statliga fonden Allmänna Arvsfonden. Kommunikationschefen Andreas Jansson bekräftar att man hittat "felaktiga kostnader" i Arvsfonden-projektet, att de flyttats bort från projektet och att förbundet täckt upp för pengarna. Enligt Jansson kan det röra sig privata kostnader som avdelningschefen lagt på projektet. Just nu utreder också Arvsfonden om andra medel använts på ett felaktigt sätt.

ANNONS

Om avdelningschefen fick ett avgångsvederlag när hen lämnade SvFF? Den frågan vill förbundet inte ge ett rakt svar på. Andreas Jansson svarar exempelvis följande:

Det gjordes en uppgörelse med hen, det gjorde det. Men jag har inte möjlighet att kommentera den.

Men hen fick ett avgångsvederlag?
- Det gjordes en uppgörelse med hen.

Innehåller uppgörelsen en ersättning till personen?
- Jag kan inte kommentera hur uppgörelsen ser ut.

Varför inte?
- Därför att det är det normala vid den här typen av uppgörelser att parterna inte kommenterar något. Det är i alla fall så det är överenskommet i det här fallet.

Det här fallet är ganska speciellt, är det inte på sin plats att ni lägger korten på bordet och förklarar vad som gäller?
- Det ska genomföras en utredning.

Jo, men jag tänker just om hen fått pengar?

ANNONS
- Jag antar att det är något man kommer att titta på då man granskar huruvida det här har hanterats korrekt. Jag förutsätter nästan att man tittar på de delarna också. Då får det framkomma i den utredningen då, hur den delen har hanterats, säger Jansson.

Inte heller Håkan Sjöstrand vill ge ett tydligt svar kring om det betalats ut ett avgångsvederlag eller inte till den tidigare avdelningschefen.

När det handlar om olika personalärenden så är det viktigt att det hanteras och kommuniceras på ett sätt som ett personalärende ska. Det handlar både om att respektera den personliga integriteten och att vi agerar som det förväntas av en arbetsgivare. Och där skiljer sig inte vårt sätt att hantera sådana här ärenden från era egna på TV4. Att kommunicera personalärenden är alltid svårt eftersom det handlar om integriteten. Så det finns det finns ett värde av respektera den. Ur det perspektivet ska sådana uppgifter stanna mellan parterna, säger generalsekreteraren. 

ANNONS

Är inte det en relevant pusselbit att kommunicera kring just med tanke på vad som hänt i det här fallet?
- Frågan är relevant men jag hoppas att svaret du får också kan respekteras. Just av den anledningen: hur vill vi och hur ska personalärenden hanteras. Även om det gjorts medvetna eller omedvetna fel så tycker jag att man agerar på ett sådant sätt. Bara för att en person har gjort någonting fel betyder inte det att vi kan åsidosätta andra skyldigheter och ansvar vi har som arbetsgivare.

När saker och ting uppdagades valde SvFF:s ledning att inte kommunicera någonting kring det som hänt, varken internt eller externt. När man väl berättade internt om att avdelningschefen skulle lämna arbetsplatsen valde man också att tacka av personen på sitt intranät - utan att ge någon information om det ekonomiska fusket. Först efter att SVT berättat om bidragen som gått till medarbetarens egen förening kommunicerade SvFF någonting externt.

ANNONS
Publicerad 2021-09-23 kl 17:20
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto