POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
1v

SvFF:s besked till DO: Lika ersättning till landslagen - men vill hålla summorna hemliga

Foto: Bildbyrån.

Diskrimineringsombudsmannen utreder SvFF för ojämställda ersättningar till dam- och herrlandslagsspelare. 
Nu ger förbundet besked om att ett yttrande är inlämnat och att ersättningar, som inte bygger på prispengar från Fifa och Uefa, är jämlika.
Däremot vill förbundet hålla summorna hemliga. 

Det var den 9 juli i år som Nina (kriminolog och föreläsare) och Peter Rung (jämställdhetsstrateg), i en debattartikel i Expressen, meddelade att man valt att anmäla Svenska Fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen. Detta på grund av att "lönediskriminering på grund av kön".

Ersättningarna till dam- respektive herrlandslagsspelare från förbundet är inte offentliga, men makarna Rung skrev: "Vi vet inte hur det ser ut från svenskt håll eftersom de hemlighetsstämplat ersättningarna. Men vi kan ju gissa att de är långt ifrån jämställda".

SvFF meddelade därefter att ersättningarna är "rättvisa", samtidigt som DO inledde en granskning av förbundet. Aftonbladet rapporterade i mitten av juli att SvFF ska inkomma med redovisning gällande olika former av ersättningar som landslagsspelarna får på herr- och damsidan till myndigheten. 

Nu meddelar förbundet att ett yttrande är inlämnat till Diskrimineringsombudsmannen. SvFF är inledningsvis, i yttrandet, tydligt med att en uttagning till landslaget inte är ett anställningsförhållande, i stället ett hedersuppdrag. 

"Spelarna är inte, i förhållande till SvFF, 'arbetstagare' i diskrimineringslagens mening. Landslagsuppdragen omfattas därför inte av diskrimineringslagen. Trots det välkomnar SvFF att Diskrimineringsombudsmannen (DO) granskar SvFF:s verksamhet i denna del. Vi anser att våra ekonomiska villkor är rimliga och rättvisa - och vi redogör nedan för det intensiva arbetet med att vara pådrivande för jämställdhet inom svenskoch internationell fotboll - men ser med tillförsikt fram emot förslag till utvecklingsåtgärder och DO:s utlåtande", skriver SvFF i yttrandet. 

SvFF skriver vidare att landslagsspelarna på dam- och herrsidan, sett till de ersättningar som inte är beroende av yttre förhållanden som publiksiffror och prispengar från internationella förbund, har ekonomiska villkor som är jämlika. Det rör sig i det fallet om jämlika samlingsersättningar och vinstpremier för landskamper. 

Förbundet meddelar också att ersättningarna som baseras på publikintäkter är "väsentligt lika, även om damlandslagets utfallsandel av publikintäkterna överstiger jämförbar andel för herrlandslaget". 

Däremot meddelar SvFF att mästerskapsprispengarna från Fifa och Uefa är på "jämbördiga nivåer", då prispengarna är ojämförligt större på herrsidan.

SvFF fick exempelvis drygt 167 miljoner kronor för kvartsfinalplatsen i VM i Ryssland, men endast drygt 24 miljoner kronor för bronsplatsen i VM i Frankrike. SvFF skriver att de procentuella intäktsandelarna är jämbördiga, men att utfallen är beroende av omvärldsfaktorer och marknadens värderingar. Därmed är summorna i slutändan olika, men enligt SvFF är det däremot inte diskriminerande. 

"Vi är dock inte nöjda med den nuvarande situationen, utan kommer att fortsätta vårt intensiva arbete med att göra fotbollen (även på internationell nivå) mer jämställd", skriver förbundet i yttrandet. 

SvFF vill, trots beskeden om hur ersättningarna ser ut, inte gå in på vilka summor det handlar om, då förbundet och spelarna har kommit överens om att det ska vara hemligt. SvFF väljer att redovisa uppgifter som DO behöver för granskningen, men som förbundet begär ska "skyddas av sekretess med hänsyn till skydd av enskilds personliga och ekonomiska förhållanden". 

"Vissa delar av avtalen, såsom spelarnas skyldigheter att följa gällande regelverk i fråga om matchfixing och doping, är inte av sådan art att ett offentliggörande skulle vara skadligt, dvs. det skulle inte kunna anses vara ett obehörigt röjande i avtalets mening", skriver förbundet. 

"När det gäller de närmare ekonomiska villkoren är dock uppgifterna av en sådan karaktär att det kan antas att spelarna och SvFF kan lidapersonlig och kommersiell skada om uppgifterna röjs. Detta gäller inte minst mot bakgrund av att samtliga spelare som varit uttagna till landslaget under den aktuella tidsperioden (totalt cirka 80 spelare) skrivit under avtalenunder förutsättningen, och i tron, att sekretess ska råda. Avtalen innehåller också uppgifter av betydande kommersiell betydelse för förbundet", står det vidare i yttrandet. 

Diskrimineringsombudsmannen ska nu gå igenom SvFF:s yttrande i frågan. 

Publicerad 2019-09-09 kl 10:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå