POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

SvFF:s dubbelsmäll – publiktapp kostade 13 miljoner och EM-vinst bara 13 miljoner

Foto: Bildbyrån

EM i Frankrike gav bara ett överskott på 13 miljoner kronor – och ett Zlatan-löst landslag innebar att 13 budgeterade miljoner försvann.
Tack vare Fabege och miljardären Erik Paulsson så kan dock SvFF andas ut kring Friends Arena.

Under lördagen höll Svenska Fotbollförbundet årsmöte och där redovisade man ett ekonomiskt resultat på minus nio miljoner kronor.

Fast det var i dragningen som ekonomiansvarige Kjell Sahlström höll som det framgick att trots ett minskat minusresultat från 39 miljoner 2015 så hade SvFF gått på två rejäla nitar:

  • Publiktappet i hemmamatcherna under hösten 2016 då man mötte Holland och Bulgarien och inte sålde tillräckligt med biljetter och tvingades sänka biljettpriser gav ett tapp på 13 miljoner kronor mot budgeterade intäkter.
  • EM i Frankrike gav bara ett överskött på 13 miljoner kronor vilket var lågt för mästerskap trots att Uefa betalade ut 79 miljoner kronor för att delta i mästerskapet. Bara en oavgjord match och dyra omkostnader i Frankrike slukade mer än tänkt.


Inte sedan EM 2000 då SvFF gjorde ett överskott på 8 miljoner kronor har ett mästerskap gett så lite till förbundet. VM 02 gav 28 miljoner, EM 04 gav 32 miljoner, VM 06 gav 23 miljoner, EM 08 gav 38 miljoner och EM 2012 gav 26 miljoner.

Inom förbundet trodde man under hösten på ett överskott kring 30 miljoner men kostnaderna under EM i Frankrike for i väg. Överskottet från mästerskap har SvFF av tradition använt till specifika satsningar, men det väntar hårda tider för SvFF med tanke på den svaga ekonomin.

Under årsmötet framkom att Europa League-finalen som i maj går på Friends Arena blir en förlustaffär och man har reserverat över 4 miljoner kronor för att täcka den förlusten. Uefa som arrangör är de som tjänar på evenemanget.

Friends Arena har varit ett sorgebarn för SvFF och även under 2016 så fick förbundet skicka in 20 miljoner kronor för att täcka Friends Arenas förlust men det var bara 8,5 procent av totalförlusten på 235 miljoner kronor trots att förbundet äger 22,2 procent direkt och 11,1 procent indirekt via Folksam.

Man har dessutom fått nye storägaren Fabeges löfte att slippa ta förluster framöver, även om det inte uttalades någon tidshorisont.

- Vårt fokus har gått från att minska ägande i arenan till ett begränsat ansvar för ekonomiska underskott, säger Sune Hellströmer som är SvFF:s ansvarige kring arenan.

- Fabege vill inte öka ägande i arenan men tar ansvaret för förluster.

Det var i november som Fabege kom överens med Solna Stad, Jernhusen och Peab om att ta över deras andelar i arenaägande mot att de satte in pengar i Arenabolaget. Efter det kunde man stärka Arenabolagets balansräkning, betala ett lån på Swedbank på 400 miljoner samt förvärva mark utanför arenan.

- Vi har gott hopp om att Arenabolaget ska gå starkare 2017 och vi se framåt med stor tillförsikt, säger Sune Hellströmer.

SvFF hade vid årsskiftet bara 20 miljoner kronor kvar i den fond som man satte de 100 miljoner kronor när man 2013 11,1 procent av ägandet till Folksam. När de 20 miljonerna är förverkade för att täcka förluster i Friends Arena så har Fabege sagt sig vara berett att täcka upp förluster så att SvFF:s driftsbudget inte påverkas, enligt Hellströmer.

Att Folksam värderat sin del på 11,1 procent i Friends Arena till noll fick mothugg av Sune Hellströmer som slog fast att både förbundet och revisorerna stod att det inte finns någon tvekan om det värde som man ser i Friends Arena och tagit upp i förbundets balansräkning.

Publicerad 2017-03-25 kl 12:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå