Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF:s nya steg mot jättesatsning: Europa-resa - och hjälp av Källström

Sverige (herr)

SvFF vill bygga ett eget landslagscenter.
Nu har man varit på studiebesök hos tre "konkurrenter" ute i Europa.
- Kim Källström var med på resan, berättar projektledaren Håkan Rossberg för Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Sedan flera år tillbaka jobbar Svenska Fotbollförbundet för att få till ett nationellt träningscenter där man kan samla hela sin landslagsverksamhet. Senaste steget i processen: studiebesök på olika anläggningar runt om i Europa.

Nyligen var en SvFF-delegation i Nederländerna, Belgien och Tyskland för att få inspiration. Bland annat var nye landslagschefen Jens T Andersson med på resan.

- Det här (frågan om en landslagsanläggning) är en del av mitt nya jobb. Och det är klart att det är en viktig del. Vi är ju inte direkt först ut i Europa med det här. Det är ganska många nationsförbund som har egna anläggningar. Vi behöver utreda den här möjligheten precis som förbundet gjort under ett tag, säger Andersson.

Annons

I övrigt hänvisar han frågor i ämnet till projektledaren Håkan Rossberg, som berättar att man besökte de nämnda nationernas anläggningar och träffade representanter för förbunden. Alla de tre länderna har just ett nationellt center för sina landslag.

- Vi lärde oss massor. Vi har ju kommit fram till i svensk fotboll att vi över tid behöver ett nationellt träningscenter för att vi ska kunna stå oss bra i den globala konkurrensen, säger Rossberg och fortsätter:

- I takt med att andra länder utvecklar sina faciliteter och ger sina spelare, tränare och domare än bättre förutsättningar så måste matcha den konkurrensen och ge våra aktiva de bästa förutsättningarna. 

Rossberg berättar att A-landslagen i Nederländerna och Belgien använder sig av sitt center under samlingarna, medan Tyskland har valt ett annat upplägg där representationslagen inte håller till på centret i samband med landskamper. Sverige kikar först och främst på det förstnämnda alternativet.

Annons

- Vi kommer initialt titta på att försöka möjliggöra så att även dam- och herrlandslaget håller till på centret, om de så vill.

Tanken är alltså att spelare och ledare i de olika landslagen både ska kunna bo och träna på anläggningen.

- Ja. Antingen byggs det då ett hotell på anläggningen eller på en plats som är närliggande.

Många av Sveriges ungdomslandslag håller i dag till på Bosön på Lidingö under sina samlingar. Herrlandslaget bor i centrala Stockholm och tränar främst på Friends Arena i Solna, medan damlandslaget bor och tränar i Göteborg.

Två alternativ som förbundet tittat på de senaste åren är att placera anläggningen i Arlandastad eller Järfälla, i utkanten av Stockholm. Det är dock inte givet att man landar i något av de två alternativen.

- Nej. Vi har dialoger med flera olika aktörer.

Annons

Det mesta talar dock för att anläggningen kommer byggas i närheten av Stockholm. Förhoppningen är också att man ska ha landat i ett förslag till plats under 2022.  

- Vi håller på att utvärdera möjlig plats och tittar på finansiella möjligheter. Vi gör en rejäl utredning för att se om vi kan ta oss an projektet. Vi hoppas att vi innan året är slut lagt fram ett förslag för ledningsgrupp och styrelse.

- Det kommer ju kosta många hundra miljoner att få till en anläggning. Sen får vi se hur finansieringen ska lösas, om förbundet går in som ägare eller som hyresgäst. Hypotesen i nuläget är att vi blir hyresgäst.

Förbundet tar i arbetet med anläggningen hjälp av förre landslagsstjärnan Kim Källström, som de senaste åren gått en Uefa-utbildning för tidigare spelare som har ambitioner om att jobba som klubb- eller förbundsledare. Källström har tidigare gjort praktik hos SvFF och han var med på resan till Nederländerna, Belgien och Tyskland.

Annons

- Han har ju lite mer erfarenhet av vad man som spelare vill ha på en anläggning än vad jag har, säger Rossberg och skrattar.

- Det var jättenyttigt för oss att se de olika anläggningarna och höra hur de tänkt kring logistik och så vidare.

Hur långt bort är ni från att ha en anläggning klar?
- Ett antal år. Vi är väl något eller ett par år ifrån ett beslut och sen ska vi få till själva anläggningen. Så säg tre till fem år.

Tidigare har förbundet meddelat att ett eventuellt center kan komma att innehålla två fullstora gräsplaner, en fullstor konstgräsplan, en fullstor inomhushall med konstgräs, läktare, målvaktsträningsyta, omklädningsrum, gym och olika former av medicinska utrymmen.

- Tittar vi oss omkring så har de flesta en anläggning där man kan samlas. Men det har inte vi. Vi har en längtan och en saknad av det i vår verksamhet, sa SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand i juni 2017.

Annons
Publicerad 2022-05-03 kl 13:03

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto