Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

SvFF:s ordförande backar Eriksson efter kritiska mailet

SvFF-höjdaren Jörgen Eriksson försökte påverka en styrelseplats genom ett skarpt mail till valberedningen. Nu svarar Karl-Erik Nilsson på vice ordförandens agerande.

- Jag upplever att det inte fanns något illa uppsåt med det här, säger han till Fotbollskanalen.

Det var under fredagen som Fotbollskanalen kunde avslöja att Jörgen Eriksson, styrelseledamot i Norrbottens förbund och förste vice ordförande i SvFF:s förbundsstyrelse, hade försökt att påverka NFF:s valberedning. Anledningen var att Eriksson var rädd att tappa sin plats i NFF:s styrelse, och blev upprörd då han insåg att hans namn fanns längst ner på listan över föreslagna kandidater. I ett mail till valberedningen riktade han skarp kritik mot beslutet, som han hävdade rörde sig om ”ett maktspel” för att ”kuppa” mot honom vid årsmötet.

ANNONS

"Jag erkänner att jag var både blåögd och naiv ända fram till NFF:s senaste årsmöte. Då jag insåg att det finns ett jäkla driv med dolda agendor och mörka pakter för att få bort vissa motståndare som vill riva i gamla NFF-strukturer", skriver Eriksson bland annat i mejlet.

Sedermera visade det sig att listan saknade inbördes ordning, och att han alltså inte alls var sista valet. Till Fotbollskanalen säger Jörgen Eriksson att syftet med mailet inte var att försöka påverka valberedningens beslut:

- Så ska man inte se det. Om man läser hela mejlet förstår man att det bara rör sig om mina egna reflektioner. Och det är jag tydlig med också. Jag nämner bland annat att om orsaken till att jag hamnar långt ner är att det finns ett missnöje med vilka frågor jag driver då är det helt okej. Men återigen: Jag hade förstått det här fel och visste inte att hela styrelsen skulle väljas in på ett bräde, säger Eriksson.  

Karl-Erik Nilsson informerades om händelsen av Jörgen Eriksson själv under morgonen. SvFF:s ordförande är noga med att påpeka att han inte har tappat förtroendet för Eriksson överhuvudtaget.

ANNONS

- Jörgen informerade mig om det i morse, så jag har läst och tagit del av det. Jag uppfattar det inte som att han har haft något ont uppsåt med det här, utan ville helt enkelt ha svar på några frågor. Nu är det här helt och hållet en fråga för föreningarna i Norrbotten, och ingen fråga för svenska fotbollsförbundet, säger Karl-Erik Nilsson och tillägger: 

- Jag har fullt förtroende för Jörgen, och för det jobb han gör hos oss på förbundet. Hos oss är han vald ytterligare ett år.

Är det inte ganska anmärkningsvärt att en styrelseledamot ställer krav på valberedningen?
-  Jag upplever när jag talar med Jörgen att det inte fanns något illa uppsåt med det här, utan att han helt enkelt ville ha svar på en del frågor. Han är engagerad och vill vara med och jobba, och vill naturligtvis ha en dialog med valberedningen. Det är inget konstigt i det. Sedan hade kanske dialogen kunnat ha förts på ett annat sätt än med ett mail, men det inser nog Jörgen också i det här läget. Nu är situationen som den är och det får Norrbotten reda ut. Det kommer de säkert att göra i samband med årsmötet.

ANNONS

Han har en ganska hård ton i mailet och det finns trots allt människor som har reagerat och tyckt att han har gått för långt.
- Jag kan bara konstatera att valberedningen hade föreslagit Jörgen till omval, så uppenbarligen finns det en dialog mellan valberedningen och Jörgen. Sedan är det ju alltid så att när man skriver saker kan det vara svårt med nyanser och tonläge.

I det här fallet så hade Jörgen Eriksson fel, han fanns redan med på listan från början och det fanns ingen inbördes ordning.
- Det var precis det han ville ha klarhet i och inte riktigt var medveten om. Det var väl det han insåg sedan så att säga, och det är det han har berättat för mig också.

Så du ser inget fel i att han kontaktade valberedningen via mail?
- Jag tycker det hade varit bättre att man hade fört ett samtal om det här, men nu är det här gjort och uppfattar inte att det fanns något ont uppsåt hos Jörgen. Men det är ju en fråga helt och hållet för Norrbottens fotbollsförbund. Det är de som ska avgöra det här, inte jag eller någon annan på svenska fotbollsförbundet.

Du kommer inte kontakta Norrbottens förbund på något sätt?
- Nej inte på något sätt, det har jag inte med att göra överhuvudtaget. Detta är en lokal demokratisk fråga för Norrbottens fotbollsförbund.

Och du har inte tappat förtroendet för Jörgen Eriksson?
- Nej, absolut inte. Jörgen är en oerhört engagerad fotbollsledare och det är säkert det engagemanget som var upphov till det här mailet också, det är jag helt säker på. De kommer säkert kunna reda ut det här och gå vidare, säger Karl-Erik Nilsson.        


 

FAKTA/Jörgen Erikssons reaktion på valberedningens förslag

 ”Tyvärr Kicki och Kalle – det blev som jag så tydligt informerade vid vårt möte: Jag upplever att det finns en tydlig ambition från ordförande i valberedningen och dom som jag tror är hennes ”uppdragsgivare” att ”kuppa bort” ”hotet Jörgen Eriksson” från NFFs styrelse.

Varför är jag då ett hot: Jo, för att jag vill driva utvecklings- och förändringsarbete som ska göra norrbottnisk fotboll bättre. Stärka fotbollsföreningarna som är anledningen till att NFF överhuvudtaget finns. Ett förändringsarbete som tvingar gamla strukturer i NFF att tänka nytt. 

Varför har jag  för ”en känsla” att det ska ”kuppas” i samband med årsmötet:

1. När jag såg PM:et från ordförande i vaalberedningen och den kronologiska ordningen på de som står för omval. Mitt namn står som sista namn . . .

2. Det skapar förutsättningar att ”kuppa bort” mig på samma sätt som Niclas Hökfors kuppades bort vid det senaste årsmötet. Niklas var utvecklingsinriktad och ville också jobba med ett förändringsarbete. Niklas stod också sist i den kronologiska ordningen på årsmötet . . .

Precis som jag sa vid vårt möte så är det inte Ulricas vara eller inte vara i styrelsen jag förmedlar. Ulrica behövs verkligen i NFFs styrelse. Hon har egenskaper som definitivt behövs för att utveckla norrbottnisk fotboll. Hon har gjort ett jäkla starkt intryck på mig. Ulrica vill definitivt arbeta med strategiska frågor som leder till förändrings- och utvecklingsarbete.

3. Jag erkänner att jag var både blåögd och naiv ända fram till senaste NNFs årsmöte. Då jag insåg att det finns ett jäkla driv med dolda agendor och mörka pakter för att få bort vissa motståndare som vill riva i gamla NFF-strukturer.

4. Då – liksom nu – så är dessa pakter i en våldsam minoritet.

Hoppas du Eva som ordförande i valberedningen har insikt i det.

5. Kicki: Jag vet inte om du ingår i detta maktspel – men jag uppfattade inte det vid vårt möte.

Eva: Låt mig berätta att det redan har hört av sig föreningsledare från Norrbotten. Föreningsledare som är upprörda och oroliga för att Norrbottnisk fotboll ska tappa positionen som vice ordförande i Svenska Fotbollförbundets styrelse. Vilket blir resultatet om Jörgen Eriksson ”kuppas bort” vid Årsmötet.

Föreningsledare som inser att det är inte troligt at Norrbottnisk fotboll får den positionen igen.

Eva: Däremot så skulle jag vara den första att acceptera om du som ordförande i valberedningen informerar mig och säger att ”Tyvärr Jörgen – du fyller inte ut NFFs matchtröja. Du platsar inte i vårt lag”. Helt OK. Då är det ingen ”kupp” – utan ett ärligt agerande.

Jag skulle ta dig i handen och tacka för den tid som varit utan bitterhet.

Men inte känslan att det ska ”kuppas” igen på NFFs årsmöte via dolda agendor och pakter . . .

Jag vet att jag tar en risk för att detta mail får ”fötter” och sprids på ett icke lojalt sätt gentemot NFF – utan används i personligt syfte . . . men jag såg detta mail som enda möjligheten att nå er alla med samma information och samtidigt . . .

Fortsättning lär följa.

Fotbollshälsningar

/Jörgen

=====================================    

Jörgen Eriksson

Invest in Norrbotten

www.investinnorrbotten.se

Publicerad 2016-03-04 kl 14:58

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto